Годишният индекс на европейските железопътни гари публикува класацията си за

...
Годишният индекс на европейските железопътни гари публикува класацията си за
Коментари Харесай

На гарите в Европа: Къде очакването на влака е удоволствие и къде мъчение

Годишният показател на европейските железопътни гари разгласява класацията си за най-хубавите и най-слабите гари във връзка с удобството на пасажерите в Европа през 2023 година

Анализът обгръща 50-те най-големи гари на Стария континент по брой пасажери, прецизира Euronews.

Индексът се изготвя от групата за отбрана на потребителите Consumer Choice Center и дава точки за времето за очакване, закъсненията и транспортните връзки - както на място, по този начин и за по-нататъшно пътешестване с трен.

Оценяват се също по този начин офертите за билети, работното време на касите и съществуването на информация, както и услугите на гарата - като салони, магазини и ресторанти; достъпността, приложенията за смарт телефони, безплатния Wi-Fi и съществуването на услуги за споделено пътешестване като Bolt и Uber.

Анализът се основава на отчети на националните органи, онлайн статистически данни, карти, актуализации в действително време и лични изследвания на упованията на потребителите.

Коя е най-хубавата жп гара в Европа

След като сграбчи короната през 2022 година и тази година Цюрих Хауптбанхоф в Швейцария остава преди всичко по улеснение за пасажерите, получавайки 102 точки.

Нейната билетна каса е отворена от 6 до 21 ч. Има специфични оферти за билети за деца, групи, млади и възрастни хора, както и за хора с увреждания. Гарата е изключително добре оценена във връзка с времето за очакване - приблизително една минута, като единствено 3% от влаковете са закъснели.

Налични са 106 магазина и павилиони, и 53 ресторанта и заведения за хранене.

Въпреки че се включи в класацията едвам тази година, австрийският гара Виена Хауптбанхоф се класира непосредствено на второ място, като получи високи оценки за услугите, пътуването по маршрута и достъпността.

Берлин Хауптбанхоф в Германия заема третото място, което споделя с различен швейцарски кандидат – Берн, следван от Утрехт Централ в Нидерландия.

В Топ 10 попадат още Франкфурт Хауптбанхоф в Германия, Централната гара в Неапол, Амстердам Централ, Гар дьо Лион в Париж, Централната гара в Осло, и Виена Мейдлинг в Австрия.

Коя е най-лошата жп гара в Европа

Сред най-натоварените гари в Европа, Бремен Хауптбанхоф в Германия има най-ниската оценка за улеснение на клиентите – единствено 39 точки.

Със приблизително време за очакване от 11 минути и 43% от влаковете, които закъсняват, пасажерите могат да чакат постепенно пътешестване.

Липсата на следващи връзки, на безвъзмезден безжичен интернет и единствено девет магазина и 15 заведения за хранене способстваха за ниската оценка.

На предпоследно място е Мюнхен-Пасинг в Германия.

Страната продължава да се показва зле, като в долната петица попадат още Берлин Зоологическа градина, Берлин-Гезундбрунен и Берлин Осткройц, макар че Централната гара на столицата попада в челната петица.

Това се дължи основно на огромните закъснения на влаковете и времето за очакване.

В дъното на класацията се подреждат Есен Хауптбанхоф в Германия, Бирмингам Ню Стрийт в Обединеното кралство, Шател-Лес Хале и Хаусман Сен Лазар в Париж, Централна гара Хелзинки и Фиренце Санта Мария Новела във Флоренция.

Поради намаляването на броя на пасажерите интернационалната гара " Сейнт Панкрас " в Лондон не е включена в класацията.

Как са се трансформирали гарите в Европа от 2022 година

В своето четвърто издание Индексът на европейските железопътни гари отбелязва някои трендове и аномалии от предходните години.

През 2023 година оценките за всички гари са по-ниски от миналата година, което бележи видим спад в качеството, като закъсненията зачестяват, до момента в който гарите се възвръщат от пандемията, а броят на магазините и заведенията за хранене понижава.

Оценките за досегаемост обаче се усъвършенстват, което демонстрира старания за пригаждане към хората с потребност от напредване в инвалидна количка и обезпечаване на спомагателни обозначения и инструкции за хората с увреждания.

Украинската гара Киев-Пасажирския не е включена в тазгодишния лист заради липса на данни, само че отчетът приветства страната за това, че е съумяла да пусне 85% от влаковете си в точния момент, до момента в който е подложена на бомбардировки през 2022 година

Нахлуването на Русия в Украйна може да е повлияло на претоварването на железопътния превоз в цяла Европа от 2022 година насам, защото съгласно оценките шест милиона украински бежанци са потърсили леговище, се отбелязва още в отчета.

Успешна ли е схемата за евтини билети за трен в Германия

Въведената през 2022 година скица за евтини билети за трен в Германия докара до взрив на пътуванията в цялата страна.

От оценените 50 гари, 21 попадат в класацията заради огромния брой пасажери - само че единствено две от тях са в Топ 10. Мюнхен пада до 22-ро място, откакто преди този момент беше на второ.

Миналата година " зелената " скица докара до 80-процентен скок на пътуванията с трен в селските региони спрямо 2019 година, като засегна по-малките гари, които нямат потенциал да се оправят с огромния брой пасажери. Тя не съумя да реализира задачата си да понижи броя на колите по пътищата, се отбелязва в отчета.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР