Годишният доклад на Global Firepower класира България на 67-о място

...
Годишният доклад на Global Firepower класира България на 67-о място
Коментари Харесай

Излезе доклад за военната мощ по света. Къде се намира армията на България?

Годишният отчет на Global Firepower класира България на 67-о място по военна мощност в света. Организацията е измерила силата на общо 142 страни.

Резултатът се дефинира по формула, включваща 50 разнообразни показателя. Броят на популацията, географията, съществуването на естествени запаси, развитата инфраструктура и финансовите качества на другите народи въздействат за определянето на крайния резултат.

Според уеб страницата числеността на въоръжените ни сили е 33 000, само че при потребност от готовност годните за военна работа са 2,6 милиона души.

Наличието на РСЗО системи или ракетна артилерия, атакуващи хеликоптери, танкове, добре развита ЖП мрежа и достъп до море оказват помощ за по-доброто показване на страната ни.

България е класирана на 70-о място по покупателна опция, а намаляващата популация, неналичието на подводници и дребното количество бойни самолети утежняват резултата на страната ни.

Къде е България по отношение на съседите си?

Докато страната ни е на 67-о място, Сърбия заема 61-ва позиция. Румъния е по-напред, заемайки 37-о място. Гърция е на 27-а позиция, а Турция е 13-тата най-силна войска в света.

Според Global Firepower армията на България е по-слаба по отношение на съвсем всичките си съседи.

Хърватска, Чехия, Словакия, Унгария също са по-напред от България.

Единствено Република Северна Македония заема по-лоша позиция от нас, осведоми Дир.бг. Всъщност, западната ни съседка е класирана на едно от последните места по военна мощност - 135. Косово е още по-надолу - на 140-о място. Албания е на 115-о място, а Черна Гора на 132-ро място. Малкото население и територия, неприятните стопански индикатори и ниския боен бюджет са повода за неприятните индикатори на тези страни.

Най-силните армии в света

Според Global Firepower през 2022 година най-мощната войска в света е тази на Съединени американски щати. На второ място е класирана Русия, а напълно малко зад нея е Китай. Армиите на Индия и Япония заемат надлежно четвърто и пето място.

Ето по какъв начин наподобява Топ 20 на най-мощните армии в света:

Съединени американски щати
Русия
Китай
Индия
Япония
Южна Корея
Франция
Англия
Пакистан
Бразилия
Италия
Египет
Турция
Иран
Индонезия
Германия
Австралия
Израел
Испания
Саудитска Арабия
Въпреки че има нуклеарно оръжие и междуконтинентални балистични ракети Северна Корея заема 30-о място. Причината е остарялата бойна техника и неналичието на съвременни самолети.

Украйна бележи огромно нанагорнище в класацията, заемайки 22-ро място. През 2017 година страната влезе за пръв път в Топ 30. Причина за това са подхванатите промени и непрекъснатото възстановяване на качествата на украинската войска.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР