Годишните щети от киберпрестъпността по света възлизат на 600 млрд.

...
Годишните щети от киберпрестъпността по света възлизат на 600 млрд.
Коментари Харесай

Глобалната киберпрестъпност струва 600 млрд. долара на света

Годишните вреди от киберпрестъпността по света възлизат на 600 милиарда $, подхранвани от усъвършенстването на хакерите и разпространението на престъпни пазари и криптоволути, оповестиха откриватели.

Доклад, направен от компанията за сигурност McAfee с Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), демонстрира, че кражбата на интелектуална благосъстоятелност съставлява към една четвърт от нанесените от киберпрестъпността вреди през 2017 г.

Основно хакерите идват от Русия, Северна Корея и Иран, ориентирани са към финансовите институции, а Китай е най-активен в кибершпионажа. Изследователите настояват, че най-бързо развиващият се съставен елемент на киберпрестъпността е блокирането на достъп до компютърни мрежи против приемане на откуп, което ще подкрепя от лесния достъп до пазари, предлагащи хакерски услуги.

Глобалният отчет се появи дни, откакто Белият дом разгласява отчет, показващ, че хакерските атаки костват на Съединени американски щати сред 57 милиарда и 109 милиарда $ през 2016 година, предупреждавайки за " преливане " в необятната стопанска система, в случай че бъдат наранени някои браншове.

В международен мащаб нарушителите употребяват същите принадлежности за кражба на данни или измами със идентичност, банкови хаквания и други закононарушения в кибернетичното пространство, като анонимността се резервира, като се употребява биткоини или други криптовалути. " Цифровият свят трансформира съвсем всеки аспект от нашия живот, в това число риска и престъпността, тъй че престъпността да е по-ефективна, по-малко рискова, по-печеливша и в никакъв случай не е била по-лесна за осъществяване ", сподели Стив Гробман, основен софтуерен шеф на McAfee.

Заместник-шефът на центъра за стратегически и интернационалните проучвания Джеймс Люис съобщи, че в това време геополитическите опасности от киберпрестъпността са основен детайл в тези офанзиви. " Нашето проучване разкри обстоятелството, че Русия е водач в киберпрестъпността, което отразява уменията на нейната хакерска общественост и нейното пренебрежение към западното правоприлагане ", сподели Люис.

" Северна Корея е на второ място, защото нацията употребява кражбата на криптираща валута, с цел да подкрепи финансирането на нейния режим, а в този момент виждаме разширяващ се брой центрове за киберпрестъпност, в това число освен Северна Корея, само че и Бразилия, Индия и Виетнам ". Най-новият отчет на McAfee-CSIS демонстрира, че вредите от киберпрестъпленията са нарастнали от приблизителната оценка за 2014 година, която е била 445 милиарда $.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР