Годишните отчети на общинските дружества прие местният парламент във Варна.

...
Годишните отчети на общинските дружества прие местният парламент във Варна.
Коментари Харесай

Тежки дебати в Общинския съвет на Варна за дружествата Пазари и Градски транспорт

Годишните доклади на общинските сдружения одобри локалният парламент във Варна. В продължение на близо два часа съветниците дискутираха финансовите резултати на 12 лечебни заведения и 9 търговски сдружения.

При множеството от тях се следи наклонност за усъвършенстване на индикаторите. На облага са всички интензивно работещи търговски сдружения, като се изключи „ Градски превоз “. За поредна година печеливши са „ Пазари “, „ Обреди “, „ Дворец на културата и спорта “. С позитивен финансов резултат е завършило и „ Ученическо и столово хранене “, което миналата година беше на загуба.

Полемика се оформи към „ Пазари “. Една от рецензиите бе, че облагата на общинското сдружение, стопанисващо пазарите във Варна, е по-малка спрямо минали години. В отговор бе казано, че наличните парични средства са се нараснали тройно за няколко години. За 2018 година те са 2,7 млн. лв., а когато настоящето управление е поело ръководството, са били 900 хиляди лв.. Освен това са направени и немалки вложения, една от които е реновирането на паркинга на Колхозния пазар.

Дебати провокира също положението на сдружението „ Градски превоз “, което е осъществило загуба от над 3 млн. лв.. В рамките на съвещанието бе изтъкнато, че себестойността на билета е 1,68 лева, т.е. със 68 ст. повече от цената, която заплащат пасажерите. Билетът е 1 лева от 2006 година, а за този интервал разноските са увеличени неколкократно. Сериозно разходно перо са парите за авточасти, които сдружението дава поради остарелия парк. Тези разноски ще намалеят доста, откакто Варна получи нови екологични транспортни средства. Общината е в развой на правене на план за закупуване на нови електробуси и тролейбуси, а през есента следва да подписа контракт с ръководещия орган на Оперативна програма „ Околна среда “ за безплатна финансова помощ. След привършване на плана автопаркът на общинското сдружение ще бъде напълно освежен.

При здравните заведения има такива с негативни финансови резултати, само че с помощта на подхванатите оздравителни ограничения, усъвършенстването на разноските и промяната на ръководството задлъжнялостта е намаляла доста спрямо предишни години. Изтъкнато бе, че общинските лечебни заведения и ДКЦ-та извършват обществени функционалности. Налага се да поемат неосигурени пациенти, както и да поддържат 24-часови незабавни екипи, от което генерират загуби.

Съветниците освободиха от отговорност шефовете на всички търговски сдружения и здравни заведения като се изключи доцент Христо Ганчев, който управлява болничното заведение за лекуване на пневмо-фтизиатрични болести. На днешното съвещание стана ясно, че напълно скоро ще бъдат препоръчани разновидности за бъдещето на някогашния Тубдиспансер.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР