Годишните награди Добрич“ в областта на културата и науката се

...
Годишните награди Добрич“ в областта на културата и науката се
Коментари Харесай

Срокът за подаване на предложения за носители на Годишните награди „Добрич“ e 20 септември

Годишните награди „ Добрич “ в региона на културата и науката се връчват всяка година и имат за цел да удостоят с обществено самопризнание създатели, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки достижения и принос в развиването на театралните изкуства, образните изкуства, културното завещание, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката. Правилникът за отсъждане на Годишните награди „ Добрич “ е признат с Решение № 34-12 от 29.07.2014 година на Общински съвет град Добрич и е на съображение чл.21, ал.1, т.23 от ЗМСМА и чл.18, ал.1 и алинея 2, т.7 от ЗЗРК.

            Наградите се връчват на специфична гала във връзка 1-ви ноември – Ден на националните будители, проведена от Община Добрич.

            На съображение член 9 (1) от Правилника имате опция до 20 септември 2022 година да визиите документално Вашите стимулирани оферти до кмета на Община град Добрич за носители на годишни награди „ Добрич “ в региона на културата и науката.

            Наградите ще се присъждат за достижения през интервала от 1 септември 2021 година – 1 септември 2022 година

            Можете да извършите и предложение за член на комисията по оценяване и отсъждане на премиите.

            Предложенията се подават персонално в Община град Добрич – Център за услуги и информация, или на e-mail: [email protected].

П Р А В И Л Н И К

ЗА ПРИСЪЖДАНЕ НА ГОДИШНИ НАГРАДИ „ ДОБРИЧ ”

В ОБЛАСТТА НА КУЛТУРАТА И НАУКАТА

I.Цел

         Годишните награди в региона на културата и науката „ Добрич ” /наградите/ имат за цел да удостоят с обществено самопризнание създатели, учени и дейци на изкуството и културата от град Добрич за ярки достижения и принос в развиването на театралните изкуства, образните изкуства, културното завещание, книгите, четенето и библиотеките, медиите и науката.

II.   Общи положения

 Чл. 1. С този устав се уреждат изискванията и реда за отсъждане на Годишните награди в региона на културата и науката в Община град Добрич.

Чл. 2. Наградите се присъждат по реда и според процедурата, планувана в този устав и в сходство със следните правила:

          1.публичност, бистрота и обективност;

          2.честна конкуренция;

          3.справедливост и равнопоставеност на всички претенденти.

Чл. 3. Наградите се учредяват и присъждат от Община град Добрич.

Чл. 4. Наградите са една групова, една самостоятелна премия и една премия за млад създател или академик /до 35 години/. Същите нямат конкурсен темперамент.

Чл. 5. Наградите са неделими и се присъждат приживе.

Чл. 6. Наградите се връчват на специфична гала във връзка 1-ви ноември – Ден на националните будители, проведена от Община град Добрич. Те  включват:

         1.Диплом.
         2. Парична сума в размер на: 1500 лева за груповата награда; 1000 лева за самостоятелната премия и 1000 лева – премия за млад създател или академик.

Чл. 7. Наградите се присъждат за достижения през интервала от 1 септември на миналата година до 1 септември на годината на отсъждане.

Чл. 8. Средствата за премиите се обезпечават от спомоществователи и бюджета на Община град Добрич.

III. Процедура по отсъждане на премиите

Чл. 9. Редът за отсъждане на премиите е следният:

(1) Предложенията за премиите се вършат от културни, просветителни и научни институти и организации, креативен звена, съюзи и синдикати, неправителствени организации и жители в писмен тип с обосновка до кмета на Община град Добрич в период до 20 септември на всяка календарна година. Заедно с тях в писмен тип се подават и оферти за членове на комисията по оценяване и отсъждане на премиите.

(2)  Не се одобряват самопредложения за номинации.

(3) Физическите и юридическите лица могат да вършат единствено по едно предложение надлежно за групова, за самостоятелна премия и за премия за млад създател или академик.

(4) След приключване на периода по член 9, алинея 1, Кметът на Община град Добрич разгласява постъпилите оферти на формалната интернет страница на Общината и в локалните средства за всеобщо осведомление за изложение на социална позиция.

(5) В обявата се показват също по този начин срокът и методът за изложение на публичната позиция.

(6) Предложенията за годишните награди се преглеждат и правят оценка от комисия в състав от най-малко пет члена, в това число ръководител и секретар. Председател на комисията е заместник-кметът в сектор „ Хуманитарни действия “.

(7) Поименният личен състав на комисията се дефинира със Заповед на Кмета на Община град Добрич, въз основа на постъпилите оферти по член 9, алинея 1 от Правилника.

(8) Не може да бъде член на комисията лице, което е номинирано или е част от номиниран колектив и по някакъв метод е заинтригувано от избора на комисията.

(9) Комисията прави оценка и класира направените оферти, като взема под внимание постъпилите отзиви и мненията на жителите и юридическите лица. Същата взема решение след осъществяване на скрито гласоподаване и с квалифицирано болшинство (50% плюс 1 от общия брой на членовете си). Заседанието, на което се гласоподават решенията за установяване на премиите, е намерено.

(10) Комисията изготвя писмен протокол за решенията си.

(11) По преценка на комисията награди могат и да не се присъждат.

(12) Комисията може да присъжда в допълнение грамоти за принос в науката и в духовното развиване на град Добрич по своя преценка.

ІV. Заключителни разпореждания

            § 1. Този Правилник е признат с Решение № 34-12 от 29.07.2014 година на Общински съвет град Добрич и влиза в действие от датата на обнародването му в печата или разгласяването му по различен метод на територията на общината.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР