Годишнината от Възродителния процес и събитията от 10 май 1984

...
Годишнината от Възродителния процес и събитията от 10 май 1984
Коментари Харесай

Годишнината от възродителния процес бе отбелязана в село Караманци

Годишнината от Възродителния развой и събитията от 10 май 1984 година в село Караманци бяха маркирани с мининг-събор в източнородопското село в община Минерални бани.

Двудневните тържества по традиция са отдадени на репресиите, свързани с насилствената промяна на имената и съпротивата против тях на локалното население. Вчерашните прояви включваха шампионати по футбол и шахмат, а програмата през днешния ден стартира с песни, танци и рецитации от локални самодейни реализатори и деца. За през днешния ден следобяд е очакван шампионат по битка с награден фонд 10 000 лв.. Подложени на гонения по време на "възродителния развой ", техни близки и родственици бяха извикани на сцената.

Бившият политзатворник Емин Юсуф приветства множеството. Общо 10 души от селото са получили неоправдателни присъди за дейностите си против тогавашната публична власт, напомни ръководителят на Общински съвет Мехмед Лятиф. "За мен е чест и почитание да изразя своето почитание и респект към всички, които се осмелиха да вдигнат глас против тоталитарния режим и по този начин да слагат началото на демократичните промени в страната ни ", сподели кметът на Минерални бани Мюмюн Искендер.

На празника участва ръководителят на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, депутати, кметове и деятели от Движението, доста посетители от страната и чужбина.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР