Годишнината от падането на Берлинската стена е водеща тема за

...
Годишнината от падането на Берлинската стена е водеща тема за
Коментари Харесай

Европа отбелязва 30 г. от падането на Стената, следизборните битки, гръцките власти с акция срещу трафика на хора…

Годишнината от рухването на Берлинската стена е водеща тематика за неделните вестници.

" Комунизмът е оставил такава бездна в Европа, че 30 години след историческото рухване на Берлинската стена, източните страни и до момента мъчно догонваме западните. " Това написа министър председателят Бойко Борисов в профила си във Facebook. " Все още носим белезите му, към момента имаме доста работа, само че посоката е вярна. България направи своя цивилизационен избор. Убеден съм, че би трябвало да отстояваме демокрацията и правото на свободен избор. Длъжни сме да не позволяваме тоталитарните режими да ни разделят! ", добави още Борисов. " - в. " 24 часа ".

" Президентът на Германия означи 30 години от рухването на Берлинската стена на гала в наличието на канцлера Ангела Меркел и държавните глави на Полша, Унгария, Чехия и Словакия, предадоха " Ройтерс " и ТАСС. В речта си Щайнмайер благодари на някогашния водач на Съюз на съветските социалистически републики Михаил Горбачов, на управляващите на Съединени американски щати и на жителите на страните от Вишеградската четворка за приноса им в премахването на стената, която близо три десетилетия разделяше Берлин на източна комунистическа и западна капиталистическа част. Падането й през 1989 година бе последвано година по-късно от обединяването на Федерална Република Германия и Германска демократична република. " Без огромната поддръжка от Вашингтон, само че и без смелите и човечни решения на Михаил Горбачов в Москва историята нямаше да е толкоз щастлива и нещата нямаше да преминат толкоз спокойно. Не сме не запомнили това и няма да го забравим ", съобщи Щайнмайер на гала при улица " Бернауер ", където е съхранена част от стената. Германският президент също съобщи, че Берлинската стена е нямало да падне без поддръжката на жителите на Будапеща, Познан, Варшава, Гданск и Краков и събитията в Прага и Братислава. " Унгария, Полша, Чехия и Словакия извоюваха своята независимост и сложиха завършек на разделянето на континента. Свободата на Европа е тяхна заслуга. Без смелостта и волята за независимост на поляците и унгарците, чехите и словаците, мирните революции в Източна Европа и обединяването на Германия нямаше да са вероятни ", съобщи Щайнмайер. Щайнмайер обаче уточни, че рухването на Берлинската стена на 9 ноември 1989 година и краят на Желязната завеса сред Изтока и Запада не бележат " края на историята ", както твърди американския историк Франсис Фукуяма. Борбата на политическите системи продължава и бъдещето е по-неясно от всеки път, съобщи той. Ето за какво Германия и европейските й съдружници би трябвало всеки ден да се борят за една мирна и обединена Европа и всяка страна би трябвало да даде своя принос в превъзмогването на различията, съобщи Щайнмайер. Германският президент дружно с сътрудниците си от Полша, Унгария, Чехия и Словакия поставиха рози в междина в останките на стената. Кулминацията на днешните празнувания в Берлин ще бъде концерт тази вечер при Бранденбургската врата с оркестъра на Берлинската държавна шапка под диригентството на Даниел Баренбойм. " - в. " Дневник ".

" Бившият руски президент Михаил Горбачов назова кой е предизвикал разпадането на Съветския съюз. Думите му са представени от немското списание " Шпигел ". " За края на перестроката и разпадането на Съветския съюз, са виновни тези, които проведоха пуча през август 1991, а по-късно пучът употребява отслабената позиция на президента на Съюз на съветските социалистически републики ", споделя Горбачов. Той добави, че е бил наясно с вероятните опасности от перестройката, само че всички ръководители на страната са били наясно, че са нужни промени. Беше невероятно да живеем по този начин. Съществена част от перестройката беше новата външнополитическа мисъл, която обхващаше както универсалните полезности и нуклеарното разоръжаване, по този начин и свободния избор, изясни последният руски водач. Той акцентира, че не съжалява за перестройката, само че признава, че по пътя на промените били позволени неточности и показва мнението, че Русия в никакъв случай няма да се върне в тоталитарна система. Съветският съюз се разпадна на 25 декември 1991, когато Горбачов разгласи, че се отдръпва от поста на президент. Това беше предшествано от съглашение, подписано на 8 декември от водачите на Русия, Беларус и Украйна, в което се прогласи основаването на Общността на самостоятелните страни. " - в. " Стандарт ".

Продължаващите разбори на отминалите локални избори също са измежду тематичните акценти.

" Битката Манолова с Корнелия Нинова ще е доста забавна. Ще има две БСП-та - на Мая и на Корнелия. И ще си пишат писма, ще се карат за пленуми. И това е ", съобщи в събота пред Нова ТВ депутатът от групата на ГЕРБ Георги Марков. Той добави, че ГЕРБ би трябвало също да направи своите избори. " Премиерът дано намерения докога ще толерира " Да, България ", счита той. " Гордея се, че съм софиянец. В рамките на Европейски Съюз няма друга столица, която 30 години да не е позволила социалисти и либерали на власт. Личните качества и приличното държание на Йорданка Фандъкова надвиха и тя победи ", показа още Марков. И добави, че всеки град има своите проблеми, както и София. " На всички ни е ясно, че имаме потребност от още промени. Касиране на изборите няма по какъв начин да има. Победата на ГЕРБ по градовете е безапелационна. От в този момент декларирам, че през 2021 година Борисов ще завоюва изборите ", сподели Георги Марков. " Сърдим се на Слави Трифонов, че е поставил име на партията " Няма такава страна " и се питаме, но по какъв начин по този начин. Ами няма друга страна, в която членовете на Висшия правосъден съвет се карат по сред си 10 часа по малкия екран пред цяла България. Няма страна, в която ръководителят на Върховен касационен съд чете политически разбори ", разяснява депутатът. " - в. " Сега ".

" Йорданка Фандъкова ще опита да се еманципира от Бойко Борисов през новия си кметски мандат, предвижда Христо Иванов, съпредседател на " Демократична България " пред Дарик радио. Според него тя желае да покаже личната си физиономия и като мотив той уточни изказване на управлението на политическата група на ГЕРБ-СДС в общината, че няма да образува болшинство в Столичния общински съвет (СОС). То е елементарно постижимо с 27 съветници на ГЕРБ-СДС. и механичния общ брой с определените съветници от съдружния сътрудник в държавното управление - Вътрешна македонска революционна организация и от " Атака ", с което общият им брой става 33 съветници в 61-местния съвет. " Фандъкова не желае да бъде с Вътрешна македонска революционна организация и с " Атака ". Не желае! Тя изброи едни тематики, които не са съветвани с нас, по които ще търсят плаващи болшинства и тематични обединения при гласуванията в СОС. Те не желаят да са в тази компания, в която са в този момент ", уточни Иванов. Ако този опит за еманципиране не успее, повода съгласно него ще е една - " Борисов и неговите зависимости, неговите другари и дебелите въжета, които водят от него към Сараите, Държавна сигурност и мафията ". Всички естествени хора в ГЕРБ гледат този опит на Фандъкова по някакъв метод да си уреди сметките с историята и да излезе на светлата й страна, проучва Иванов и разгласи, че " Демократична България " със своите 12 съветници в общинския съвет и с 8 районни кметове в София ще поддържа всяко изпитание за действителни промени в София, а не просто Фандъкова. Спешните промени, от които се нуждае ръководството на Столичната община, са заложени в програмата на " Демократична България " - цифровизация на административните услуги, бистрота на публичните поръчки и контракти, децентрализация на районните кметства, делегирани бюджети. " - в. " Дневник ".

Вестниците оповестяват също за интервенция на гръцките управляващи против трафика на хора.

" Гръцките управляващи оповестиха за разбиването на незаконна група, упрекната трафик на хора. Групата е фалшифицирала документи за пътешестване за мигранти, благодарение на които те са успявали да стигнат до други европейски страни, заяви БГНЕС. С помощта на чиновници от специфичните елементи на гръцката полиция пристанищните управляващи в Пирея са арестували 29 индивида, обвинени за съучастничество в схемата. Сред тях са и двамата хипотетични ръководители на групата, на 32 и 36 години. Полицията декларира, че всички те са от " азиатски " генезис. При обиска на къща в атинския квартал Кипсели, за която се подозира, че е употребена от незаконната група, са открити 27 мигранти без документи, които чакали да бъдат изведени от Гърция. Открити са и 17 подправени паспорта, голям брой марки и съоръжение, употребявани за подправяне на паспорти и банкноти. " - в. " Труд ".

" 15 са арестувани в границите на широкомащабна интервенция, почнала в петък, оповестява " Катимерини ", а гръцката полиция арестува двама мъже и една жена, забъркани в терористична активност. Полицията е претърсила 13 къщи и е разкрила 5 автомата АК-47, автоматизиран револвер, два револвера, детонатори, динамит, TNT и гранати. Ще бъде тествано дали оръжията не са употребявани при терористични актове, декларират от полицията. Двамата задържани мъже, на 41 и 43 години, са забъркани в обир при хазартни игри в атинското предградие Холаргос предишния октомври. Друг мъж на 46 години, упрекнат също в терористична активност, нелегално владеене на огнестрелно оръжие и експлозиви и имитация, към този момент е пуснат на независимост. Жената е упрекната в нарушение на закона за огнестрелните оръжия. 41-годишният мъж е прекарал съвсем 8 години в пандиза за присъединяване си във въоръжената група " Революционна битка ". Той е освободен през февруари 2018 година, възползвайки се от закон, гласуван от тогавашното държавно управление, оповестява БГНЕС. Според направените балистични проби, част от откритите оръжия са били употребявани при набези против офисите на партия ПАСОК през януари 2017 година Един от откритите автомати " Калашников " е употребен при нападението против мексиканското посолство в Атина на 31 юли 2016 година Въоръжената група пое тогава отговорност за ръчна граната, хвърлена против френското посолство в гръцката столица, при което беше ранен полицейски чиновник. Премиерът Кириакос Мицотакис поздрави полицията за битка с тероризма и Министерството на гражданската отбрана за арестите и повтори обещанието си " да завърши с казуса с вътрешния гръцки тероризъм един път вечно ". " - в. " Стандарт ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР