Годишнината от държавния преврат в Турция на днешната дата преди

...
Годишнината от държавния преврат в Турция на днешната дата преди
Коментари Харесай

Преди 60 години Турция преживя един от най-мрачните си дни

Годишнината от държавния прелом в Турция на днешната дата преди 60 години, с който е свален от власт, а по-късно екзекутиран, министър председателят Аднан Мендерес, е водеща тематика на турските вестници през днешния ден. Това е първият от поредност преврати в историята на Република Турция. Извършен е от ген. Джемал Гюрсел, който след пуча става президент на републиката (1960-1966 г.).

" Все същата тайфа ", написа в. " Милят ", съгласно който опозиционната Народнорепубликанска партия (НРП) продължава да има същия нрав, " който приветства превратите и приканва за прелом даже през днешния ден ".

Превратът от 1960 година е осъществен против демократично определеното държавно управление на Дремократическата партия, която измества от властта НРП на изборите през 1950 година и поставя завършек на еднопартийното ръководство на Турция.

Според " Милят " точно НРП е проправила пътя към преврата от 1960 година с " мръсните си игри " и съзнавайки, че и да отиде на избори, няма да ги завоюва.

" От тогава до момента НРП постоянно, както и през днешния ден, е призовавала за прелом против всеки политик, който завоюва сърцето на народа ", написа още изданието.

В. " Тюркие " показва, че остров Ясъада, където Мендерес и неговите съратници са съдени в скърпен развой след преврата , от през днешния ден се отваря като Остров на демокрацията и свободата. Лентата на откриването ще бъде прерязана от президента Реджеп Тайип Ердоган, а островът ще припомня за претърпяната преди 60 години драма, добавя изданието.

" Нека тези, които си мечтаеха за 27 май, да не не помнят 15 юли ", написа в. " Йени шафак ", напомняйки за несполучливия прелом от 2016 година против президента Ердоган.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР