Годишнина от наводнението от 2014 г. събра днес жителите на

...
Годишнина от наводнението от 2014 г. събра днес жителите на
Коментари Харесай

Аспарухово почете жертвите от пороя през 2014 г.

Годишнина от наводнението от 2014 година събра през днешния ден жителите на варненския квартал Аспарухово в храма на панихида, отслужена от отец Дончо. Доброволци от фондация „ Владиславово “ сервираха венец на паметната плоча до чешмата на ул. „ Горна студена “. Разговаряме с един от доброволците Ваня Аврамова, взела участие в отстраняването на вредите от бедствието през 2014 година

- Какъв е най-живият Ви спомен от бедствието, което сполетя Аспарухово през 2014 година?
- Тогава хората се почувстваха предадени от природата. В страшните първи часове на място бяха кметът Иван Портних с част от екипа си, зам. Кметът на Аспарухово Коев, зам.-председателят на общинския съвет доктор Янко Станев. Вечерта на 19 юни борбата беше за човешки животи.

- Как преценихте от кое място да започнете, от кои региони и с какви дейности?
- Кризисният щаб беше образуван на идващия ден при кмета, не става дума за орган със специфични кабинети, не. Тези хора от екипа му бяха на терен и координацията на действия, техника и хора беше тяхна грижа. Техниката на компаниите изрази подготвеност да работи безплатно.С механизацията на компании като „ Инжстрой “ се включиха от Пристанище Варна, от Пътстрой, М транс Пътно поддържане-Сливен, Никман ика. и други
Само в сектора сред „ Народни будиетели “ и „ Орел “, това е регионът, в който множеството улици носят съветски имена, активността се ръководеше и координираше от доктор Янко Станев. И единствено в първите два дни камионите са създали над 600 курса. Извозиха стотици тонове тиня. Там сновяха камиона на „ Инжстрой “и други варненски компании като на ден всеки от тях прави по най-малко 8 курса. Тонажа на един подобен камион надвишава 40 тона тиня.

- С какви ограничения потърпевшите съумяха да се върнат към естествения си метод на живот?
- Най-морален беше съгласно мен приносът на доброволците. Стотици, доброволци се включиха в акции в помощ на потърпевшите. Лично станах нещо като механически началник.
Съществен беше приносът на доброволци от фондация „ Владиславово “. До 10 юли ние работихме непрестанно всеки ден, от самото начало в региона на бул. „ Народни будители ”, улиците „ Ростов ”, „ Белгород ”, „ Орел ”, „ Крим ”, цялата промишлена зона, свободната зелена повърхност до Варненското езеро. В този регион беше голямата дупка на бул. „ Народни будители ”, от където започваха всички телевизионни излъчвания и където даваха изявленията настоящи и прохождащи политици.

През всичките дни до 10 юли дейните доброволци бяха Медиха Хамза – общински консултант, и сътрудниците от фондация „ Владиславово “ Снежана Стоянова, Айнур Селимова, Лерзан Сеид, Борис Ненов, Симеон Киряков доктор Янко Станев. Притекоха се доброволци от прилежащите общини – от Белослав, Бяла, Провадия, от затворническото общежитие „ Разделна “, от Центъра за специализация и професионална подготовка по „ Пожарна сигурност и избавяне “, курсанти от Военноморски сили. Извършените действия бяха почистване и транспортиране на едрогабаритни отпадъци, отводняване на къщи, кооперации, гаражи, изби, промишлени халета и цехове; изгребване и транспортиране на кал и наноси; почистване и уголемение на отводнителния кана, миене, стерилизация, рязане и транспортиране на дървета и шубраци.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР