Годишната потребителска инфлация във Великобритания нарасна изненадващо през ноември до

...
Годишната потребителска инфлация във Великобритания нарасна изненадващо през ноември до
Коментари Харесай

Инфлацията във Великобритания нараства рязко през ноември

Годишната потребителска инфлация във Англия набъбна изненадващо през ноември до близо 6-годишен връх, което като че ли е знак за продължаващо утежняване на бюджета на английските семействата, чийто разноски са главен мотор за икономическия напредък на Острова.

Индексът на потребителските цени (CPI) се увеличи през ноември с 0,3% на месечна база при упования за покачване с 0,2% и след слаб напредък с 0,1% през октомври. На годишна база инфлацията във Англия набъбна с 3,1%, до момента в който осреднената прогноза на финансовите пазари беше за нейна стабилизация на октомврийското равнище от 3 на 100.

Това е най-солидният напредък на потребителските цени от март 2012-а година насам, като повишението на инфлацията се дължи най-много на по-високите цени на компютърните игри и на самолетните билети по отношение на година по-рано, като и на цените на шоколада, които са мощно подвластни от обезценката на английската лира след референдума през предходната година в поддръжка за Брекзит.

Основната инфлация на годишна база (без цените на храни и енергия) набъбна за трети следващ месец с 2,7% на годишна база, потвърждавайки упованията на финансовите пазари. Именно тези данни се наблюдават от централната банка като значимо мерило за положението на инфлацията във Англия.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР