Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора

...
Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора
Коментари Харесай

В Кюстендил връчват наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора

Годишната национална премия за живопис на името на " Владимир Димитров-Майстора " ще бъде връчена в деня на неговото рождение на публична гала в Художествената изложба на Кюстендил. Името на отличения художник ще стане ясно по време на самата гала. Избраният най -добър живописец ще получи статуетка, диплом и парична премия.

Кюстендил

Националната премия за живопис беше възобновена след спиране от над 20 години по самодейност на Община Кюстендил, с присъединяване на Съюза на българските художници и Министерството на културата.

От 2013г. насам с влиятелното отличие са награждавани Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев. проф. Николай Майсторов и АнетаДръгушано, чиито картини ще бъдат изложени по време на церемонията през днешния ден.
Валентин Господинов –директор на ХГ " Владимир Димитров-Майстора " -Кюстендил: Не е загадка за никой, че се награждават едни от най-големите имена в нашата изобразителна школа, които са на едно извънредно европейско равнище.
Тази година, жури с ръководител Любен Генов номинира създатели от цялата страна.
Валентин Господинов –директор на ХГ " Владимир Димитров-Майстора " -Кюстендил: Журито е извънредно влиятелно. То се образува от Съюза на българските художници, като всяка година е друго, като има единствено двама представители, които са всяка година, като единия от тях е ръководителя на Съюза на българските художници, а другия е представител на Община Кюстендил.
Според регламента на националната премия, лауреатът ще подари една своя творба за фонда на Кюстендилската художествена изложба.

Честванията във връзка 137 г от рождението на Майстора ще продължат в едноименната къща-музей в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР