Годишната конференция на Българската Асоциация на Кабелните и Комуникационните Оператори

...
Годишната конференция на Българската Асоциация на Кабелните и Комуникационните Оператори
Коментари Харесай

5G e пътят към дигитално ускорение на икономиката

Годишната конференция на Българската Асоциация на Кабелните и Комуникационните Оператори - БАККО по традиция събра бизнеса и представителите на институциите, с цел да дискутират най-важните за сектора тематики и да очертаят стратегическата рамка и целите за развиване на информационните оператори.

Горещият въпрос на тазгодишния конгрес беше имат ли бизнеса и страната подготвеност да поемат по пътя на цифровото ускоряване, къде се намира България на картата на 5G и какво ще донесе новото потомство мрежа за развиването на промишлеността.

„ Динамиката на развиването на технологиите визира в голяма степен нашата промишленост, ние освен сами по себе си се трансформираме цифрово, само че като промишленост осигуряваме „ горивото “ за дигитализацията на останалите браншове на стопанската система. В този смисъл носим голяма отговорност и от подготвеността ни и опцията да сме гъвкави и да предлагаме решения в придвижване, зависи триумфа ни като промишленост и темповете на софтуерната смяна като цяло “ - с тези думи откри конференцията госпожа Галя Маринова, ръководител на БАККО и даде думата на министър Росен Желязков, който пое ангажимент страната да работи интензивно за приемане на съответни цени за честотите и облекчение на строителното законодателство и изиска бизнесът да е ответен на напъните на държавното управление при узаконяването на мрежите.

Владислав Димитров от Виваком очерта технологията на интелигентната стопанска система и ролята на 5G за развиването на съществуващия бизнес и основаването на нови бизнес браншове. Представи софтуерната подготвеност на Виваком са започват 5G, откакто към този момент са минали тестванията им в действителна мрежа.

Илиян Димитров от А1 насочи фокусът на полемиката освен върху софтуерната подготвеност, само че и върху човешката подготвеност за 5G - до каква степен клиентите и бизнеса са подготвени за 5G и могат да го употребяват в всекидневието си като изрече изказванието, че хората са доста по-инертни от технологиите и по тази причина въпросът с всеобщото нахлуване на 5G е добре да се преглежда сложно.

Скептицизъм по отношение на готовността и най-много действителната нужда от 5G изрече изпълнителния шеф на Булсатком Дейвид Алпърт, съгласно който 5G за момента ненужно ще оскъпи услугите, които се оферират. Фокус в неговото присъединяване беше тезата, че бъдещето на малкия екран са стрийминг платформите, а бъдещето на стрийминг платформите е в основаването на пакети от стрийминг услуги, тъй като актуалната обстановка е освен прекомерно скъпа за клиентите, само че и неуместна за тях, тъй като, с цел да преминат от една стрийминг платформа на друга се изискват голям брой старания и процесът е муден, което понижава качеството на потребителско преживяване.

Оживена полемика провокира предлагането, което заместник-министър Андреана Атанасова насочи към телеком операторите да споделят хардуерен запас и да създадат общ 5G план, което ще облекчи инвестицията на всеки от тях и надлежно ще понижи цената на услугата към крайния клиент.

Златина Николова от транспортното министрество показа ясно и съответно стъпките, които министерството подхваща по изчистване на пропуските в системата откакто единната осведомителна точка към този момент е реалност и работи сполучливо.

Вторият панел за наличието се откри с тематиката за правните провокации пред ползвателите на наличие в ерата на софтуерната гражданска война, показана от юрист Христо Нихризов.

Въпросът провокира оживена полемика, в която интензивно се включиха Велизар Соколов и проф. доктор Владя Борисова като се сплотиха към общото разбиране, че законодателството е безднадежно остаряло по отношение на развиването на технологиите и терминът препредаване не е съответен на актуалната обстановка, което би трябвало да се вземе поради при въвеждането на новата инструкция за авторското право. Необходимо е да се изработят единни и ясни критерии, върху които да стъпи икономическата аргументация на цените.

На финала на конференцията Димитър Нойков от НВО предизвика участниците с забавна теза, че в ерата на новите технологии, когато обичайното гледане на телевизия отстъпва пред стрийминг платформите и потреблението на занимателно наличие господства над потреблението на вести и журналистика, се следи забавен и логически развой на основаване на хибридни артикули сред ентъртеймънт и политическо наличие, които се радват на огромна известност като даде за образец рекордния рейтинг на минисериала на НВО “Чернобил”.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР