Годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство у нас

...
Годишната изложба за съвременно изкуство на австрийското посолство у нас
Коментари Харесай

Фрагменти от края на 80-те завладяват водната кула в столичния Лозенец

Годишната галерия за модерно изкуство на австрийското посолство у нас приветства творящата в Австрия художничка от български генезис Боряна Венциславова с галерия, отдадена на аспекти от годините на прехода и тогавашната ъндерграунд просвета у нас " Ние сме част от сбирка " в най-новото галерийно пространство в София.

Иконичната водна кула в софийския квартал Лозенец оживява като галерийно пространство с план на художничката Боряна Венциславова.

Новата изложба +359 ще отвори вратите на водната кула за годишната галерия за модерно изкуство на Посолство на Австрия в България, по чиято покана художничката гостува със своя независима галерия, озаглавена: " Ние сме част от сбирка ", с куратор на плана в София Вера Млечевска. Събитието може да бъде посетено от 14-ти септември до 22-ри октомври.

В своята независима галерия Боряна Венциславова прави своеообразна равносметка. Тя живее и работи в Австрия и има многочислени интернационалните участия, само че в никакъв случай не губи връзка с времето и мястото, които са оказали мощно въздействие върху личността и практиката и на актьор. Нейните съоръжения, фотографии, обекти и видeа, които се сливат с пространството на водната кула са самобитен персонален роман за 80-те и 90-те. Периодът съответствува за най-малко две генерации с прехода от детството към юношеството, към прочувствената неустойчивост на тинейджърството.

Преходът у нас има всички белези на своеобраен исторически пуберитет: оценен е от политолозите и социолозите като интервал на незрялост в обществената сфера, деформиран от политически разновидности и икономическа неустойчивост. Промените оповестиха нови идоли и разсъниха младежкия възторг, който накара мнозина да излязат на улицата, а след това донесе и икономическа меланхолия.

Противоречията и контрастите на интервала имаха своята хибридна и самоделна хармония. Фетишите на младежката просвета миксираха петолъчката дружно с ярките знаци на консуматорския инстикт, старите кубинки на пънковете с навлизащите лъскави предмети от " чужбина ". 90-те оформиха и алегорична топография, начератана от многочислените обувки изтъркани сред кино Дружба, Кравай, Аптека или " Калното ".

Личният прочит на Боряна Венциславова - лиричен и фрагментарен като самата ера, се разтваря в груповите мемоари на мнозина; редуващите се възторг и незаинтересованост, уейв музиката, приватизация, крилати изречения и драсканици - облици вплетени в тъканта на дългия и дрипав преход до сегашното.

Плавно завръщане обратно в годините прави и съзнателно заимстваното име на изложбата от песента на иконичнитe за българския ню уейв - група Нова Генерация - " Част от сбирка ". За самото разкриване съпровод на основаните от Боряна Венциславова творби ще направи също прословутият от годините на уейва у нас - Виолетов Генерал - Джули, с псевдонима му на DJ Schnorchel Mechaniker.

А на 30-ти септември, от 18:30 ч., посетителите могат да се срещнат с създателя на изложбата и да вземат участие в кураторска обиколка и полемика върху творбите. Това ще бъде последвано от първия от доста години насам концерт на група Виолетов Генерал, които ще застанат още веднъж дружно пред аудитория и ще изпеят емблематичните си части в двора на галерията.

Австрийското посолство в София слага във фокуса на активността си в региона на културата представянето на модерно австрийско изкуство. Изложбата " Ние сме част от сбирка " е един от изключително значимите акценти на 2017 г.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР