Годишната инфлация в Унгария ще се забави в края на

...
Годишната инфлация в Унгария ще се забави в края на
Коментари Харесай

Унгария вярва, че за 6 месеца ще свали три пъти рекордната си инфлация от 20%

Годишната инфлация в Унгария ще се забави в края на годината до 7-8% от 20.1% през юни, което ще помогне за възобновяване на стопанската система, сподели финансовият министър Михай Варга пред " Ройтерс ". Той добави, че към този момент не са нужни спомагателни ограничения за ограничение на бюджетния недостиг.

Правителството на премиера Виктор Орбан се бори с и стесняване на разноските за живот, което подкопа покупателната дарба на семействата и удари спирачките на потреблението, изяснява организацията.

В изявление в сряда Варга сподели, че ограничението на инфлацията също е от основно значение за задържането на недостига, провокиран от скока на енергийните дотации, пенсиите и разноските за обслужване на дълга.

" До декември сигурно, само че в случай че имаме шанс, инфлацията ще бъде под 10% още през ноември. Мога да кажа, че инфлацията ще бъде към 7-8% до декември ", сподели Варга. " Оптимист съм, че този регион има задоволително капацитет, че в случай че успее да преодолят енергийната обстановка и инфлацията, тогава... страните от Централна Европа могат още веднъж да бъдат най-бързо разрастващите се стопански системи в Европейския съюз. "

 Какво би трябвало да направи Орбан, с цел да вземе парите от Европейски Съюз: 17-те условия Какво би трябвало да направи Орбан, с цел да вземе парите от Европейски Съюз: 17-те условия

Правителството чака стопанската система да нарасне единствено с 1.5% тази година, само че темпото на напредък да се форсира до 4% през идната година. Анализаторите предизвестиха, че намаляващото ползване ще свие данъчните доходи и дефицитът ще надвиши задачата, в случай че държавното управление не предприеме спомагателни ограничения за ограничение на разноските.

" За момента не виждам причина за такива ограничения... през септември ще имаме обзор и в случай че е належащо, държавното управление ще предприеме ограничения. Бих желал да оставя непокътната задачата за недостиг (3.9%) ", сподели министърът, добавяйки, че държавното управление също се придържа към задачата си за недостиг от 2.9% за идната 2024 година

За тази цел той сподели, че държавното управление ще промени закона за централната банка в действие от януари 2024 година, с цел да избегне покриването на загубите на банката от бюджета. Правителството скоро ще разиска плануваните промени с Европейската централна банка, сподели той.

" Постигнахме единодушие с Националната банка на Унгария, че предлагаме решение на ЕЦБ, което... ще разреши на НБХ да поправя загубите си в средносрочен проект, което значи към 3-5 години ", сподели Варга. " Наличието на негативен личен капитал не съставлява опасност за работата на централната банка. "
След като записаха огромни облаги от така наречен количествено облекчение в продължение на години, няколко централни банки неотдавна регистрираха загуби заради повишението на лихвените проценти, в това число НБХ, която трябваше да пусне незабавен еднодневен депозит от 18% през октомври - най-високият в Европейски Съюз - с цел да поддържа обезценяващият се форинт. Оттогава банката понижи лихвения % до 16%, само че споделя, че облекчаването ще бъде последователно.

Варга сподели, че постоянният форинт е от решаващо значение за икономическите играчи, с цел да могат да възнамеряват напред, а концепцията, че е нужна слаба валута за стимулиране на износа, " е концепция от предишното ". Това е позиция в унисон с неотдавнашни мнения на НБХ.

" Нашият проблем е, когато форинта отслабне с 20 форинта за седмица, с 4%, тогава никой не може да възнамерява ", сподели той. " Ако теоретично лихвените проценти се намалят, допустимо е обменният курс да отслабне... само че в случай че другите сегменти на стопанската система се подобрят... тогава тактиката на паричната политика на НБХ, която понижава лихвените проценти на стъпки от 100 базисни пункта до края на годината, като главният лихвен % доближи 10% - може да работи, без обменният курс да провокира съмнения, оставайки постоянен. "

На въпрос по какъв начин ще се оправи Унгария, в случай че Европейски Съюз - който има спор с Орбан за върховенството на закона - не отпусне спрените средства от Европейски Съюз тази година, Варга сподели, че чака както фондовете за възобновяване, по този начин и фондовете за доближаване да стартират да идват.

" Вярвам, че няма да се постанова да приготвяме емисия валутни облигации, тъй че диалозите за еврофондовете ще се ускорят ", сподели той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР