Годишната инфлация в Турция се ускори през октомври до 85,51%

...
Годишната инфлация в Турция се ускори през октомври до 85,51%
Коментари Харесай

Годишната инфлация в Турция се ускори до 85,5 процента

Годишната инфлация в Турция се форсира през октомври до 85,51% от 83,45% месец по-рано, заяви Националният статистически институт на страната (TUIK) в четвъртък.

Месечният напредък на потребителските цени (CPI) съгласно организацията възлиза на 3,54%.

Основната група, която демонстрира минимум нарастване по отношение на същия месец на миналата година, е сферата на връзките - с 33,48%. От друга страна, потребителската група с най-голямо нарастване по отношение на октомври 2021 година е превозът със 117.15%.

По отношение на главните разходни групи с минимум нарастване през октомври 2022 година по отношение на предходния месец е образованието с 0,36%. От друга страна, през миналия месец главната продуктова група с най-голямо нарастване по отношение на предходния септември е тази на облеклото и обувките с 8,34%

На собствен ред Групата за проучване на инфлацията (ENAG), основана от учени и икономисти, пресметна растежа на потребителските цени в Турция през октомври: съгласно нейните данни годишната инфлация се форсира до 186,27% от 185,34% месец по-рано, такива данни бяха оповестени в Twitter на групата. Ръстът на потребителските цени на месечна база, съгласно ENAG, възлиза на 7,18%.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР