Годишната инфлация в Испания е достигнала 10,5 на сто през

...
Годишната инфлация в Испания е достигнала 10,5 на сто през
Коментари Харесай

Инфлацията в Испания преразгледана към повишение до 10,5 на сто през август


Годишната инфлация в Испания е достигнала 10,5 на 100 през август, сочат нови данни. Те са проверка на предходната оценка за равнище на индикатора от 10,4 на 100, на фона на скока на цените на силата и храните, заяви Националният статистически институт (INE), представен от Българска телеграфна агенция.

Показателят за август леко отстъпва по отношение на регистрираните през юли 10,8 на 100 - най-високото ниво от близо 38 години. 

Инфлацията остава над прага от 10 % за трети следващ месец. Това ниво се изяснява основно със скока на цените на горивата и другите енергийни артикули, които са нарастнали надлежно с 18,1 на 100 и 18 на 100 макар държавните ограничения. То е обвързвано и с повишаването на храните и безалкохолните питиета с 13,8 на 100 на годишна основа, което е най-високата стойност от началото на тази серия статистики през 1984 година

Основната инфлация, която не включва някои категории като силата и е със сезонни корекции, е достигнала 6,4 на 100 през август по отношение на 6,1 на 100 през юли. Това е рекордно ниво от януари 1993 година

Хармонизираният показател на потребителските цени (ХИПЦ), който разрешава съпоставяне с други страни от еврозоната, е достигнал 10,5 на 100 по отношение на предварителната оценка за 10,3 на 100.

Правителството одобри през последните месеци нови проекти в опит да управлява инфлацията и да ограничи отражението й върху бюджетите на семействата и фирмите, въвеждайки дотации за горивата и превоза и данъчни понижения за електричеството.

Тези ограничения не попречиха до момента на потребителските цени да нарастват. В този подтекст третият човек в държавното управление, комунистката Йоланда Диас, министър на труда и обществената стопанска система, от няколко дни желае супермаркетите да намалят цените си за някои хранителни артикули, само че множеството от тях не са склонни да го създадат.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР