Годишната инфлация в еврозоната стабилизира през юли на нивото от

...
Годишната инфлация в еврозоната стабилизира през юли на нивото от
Коментари Харесай

Отчитат стабилизация на годишната инфлация в еврозоната

Годишната инфлация в еврозоната стабилизира през юли на равнището от предходния месец, до момента в който главната инфлация (изключвайки цените на храните, тютюневите произведения и на енергията), която се следи деликатно от страна на ЕЦБ, се увеличи до 4-годишен връх, демонстрират неревизирани дефинитивни данни на Евростат, осведоми БНР.

Индексът на потребителски цени (CPI) в еврозоната се намали през юли с 0,5% по отношение на юни, само че набъбна за втори следващ месец с 1,3% на годишна база, оправдавайки упованията на финансовите пазари и предварителната оценка на европейска статистиска за стабилизация на годишната инфлация в най-ниското ѝ равнище от началото на годината.

По този метод инфлацията в еврозоната остава много надалеч под средносрочното целево равнище на ЕЦБ от малко под 2%, откакто пет месеца по-рано (през февруари) тя набъбна с 2,0%, достигайки най-високо равнище от януари 2013 година насам. Последва нейното намаляване през март до 1,5% преди нов скок до 1,9% през април, след което обаче инфлацията стартира още веднъж да се намалява до 1,4% през май и до 1,3% през юни и през юли.

Енергийните цени на годишна база се покачват през юли с 2,2% след техен напредък с 1,9% месец по-рано, до момента в който цените на услугите се усилват с 1,6% след покачване с 1,6% през юни, а тези на питателните артикули, напитките и тютюневите произведения нарастват за втори следващ месец с 1,4 на 100.

В същото време главния показател на потребителските цени (изключвайки цените на храните, тютюневите произведения и на енергията) набъбна с 1,2% на годишна база след покачване с 1,1% през юни, потвърждавайки експресната оценка на Евростат. По този метод главната инфлация доближи близо 4-годишния връх от 1,2%, регистриран през април (най-солиден растеж на главната инфлация от септември 2013-а година насам). Трябва да се има поради, че точно главният показател на потребителските цени се следи деликатно от ЕЦБ като знак за настоящото и бъдещото държание на инфлацията в района.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР