Годишната инфлация в еврозоната се забави през ноември по-рязко от

...
Годишната инфлация в еврозоната се забави през ноември по-рязко от
Коментари Харесай

Изненадващо! Рязко забавяне на годишната инфлация в еврозоната


Годишната инфлация в еврозоната се забави през ноември по-рязко от предстоящото предвид на по-слабо повишаване на енергийните цени по отношение на предходния месец, демонстрират предварителни данни на Евростат.

На месечна база показателят на потребителските цени (CPI) в еврозоната се намали през ноември с 0,1% по отношение на октомври, когато набъбна с 1,5%, като това е първото намаляване на потребителската инфлация от юли 2021 година насам.

Потребителската инфлация на годишна база се забави през ноември до 10,0% от 10,6% през октомври, когато потребителските цени означиха рекордно повишаване за единадесети следващ месец. Очакванията бяха за по-сдържано закъснение на инфлацията до 10,4%.

Най-голямо покачване през ноември още веднъж бележат енергийните цени, като те нарастват с 34,9% на годишна база, само че след скок с цели 41,5% през октомври, следвани от цените на храните, алкохола и тютюна - покачване с 13,6% по отношение на 13,1% на 100 месец по-рано, на неенергийните промишлени артикули (с 6,1% спрямо 6,1 на 100 и през октомври) и цените на услугите - покачване с 4,2%, само че след напредък с 4,3% месец по-рано.

Основната инфлация (без цените на храни и енергия) в еврозоната остана пре ноември на октомврийското равнище и се увеличи спряно година по-рано с 5% за втори следващ месец.

По-рязко от упованията закъснение на инфлацията в еврозоната през ноември може да ускори очакванията, че мощно растящите цени към този момент са подминалия своя пик, което пък да накара ЕЦБ да забави агресивното си движение на повишение на лихвите на заседанито си през декември.

При инфлация, която надвишава пет пъти целевото равнище от 2%, ЕЦБ увеличи лихвените проценти през последните три месеца с най-бързия ритъм в историята и към момента е евентуално да следва поредност от нови покачвания през идващите месеци, защото растежът на цените ще отнеме години, с цел да се укроти.

Но след поредните нападателни затягания на лихвите със 75 базисни пункта, някои членове на ЕЦБ неотдавна изрекоха причини за нарастване на лихвите с 50 базисни пункта на съвещанието на 15-и декември, потвърждавайки, че инфлацията най-сетне е достигнала своя връх и че ЕЦБ е постигнала задоволителен прогрес, с цел да оправдае по-скромни стъпки на стягане на лихвените ставки.

Въпреки че спадът на цени, първият в еврозоната от повече от година, ускорява причините за по-премерени дейности на ЕЦБ през идващия месец, днешните данни също по този начин могат да подхранят опасенията, че инфлацията ще се окаже по-устойчива от предстоящото с оглед най-много на задържане на главната инфлация на високото равнище от 5% и заради продължаващото ускорение на ценовия напредък на питателните артикули.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР