Годишната инфлация в България слезе под психологическата граница от 10%

...
Годишната инфлация в България слезе под психологическата граница от 10%
Коментари Харесай

Годишната инфлация падна под 10%

Годишната инфлация в България слезе под психическата граница от 10% през юни по отношение на същия интервал на 2022 година Това демонстрират данните на Национален статистически институт, съгласно който за втори следващ месец се следи и дефлация, т.е. поевтиняване на главната кошница от артикули.

Годишната инфлация продължава да се забавя вследствие на поевтиняването при енергийните артикули и по-високата база през 2022 година Така през юни тя е на равнище от 8,7%. Това е първото закъснение на общия показател до едноцифрено число от съвсем две години и най-ниското от декември 2021 година насам.

Най-голямо повишаване на годишна база има при питателните артикули - 13,3%, само че за сметка на това превозът е поевтинял с 13,7% за една година, демонстрират данните. При млякото, млечните артикули и яйцата годишният ритъм на повишаване на цените доближава 19%.

На месечна база обаче още веднъж се регистрира дефлация, като цените са намалели с 0,4% спрямо май. Това се случва за втори следващ месец, откакто през май бе регистрирано 0,1% поевтиняване спрямо април.

Понижение на цените на месечна база има при съществени артикули от потребителската кошница – като олио (с 4.4%), мляко и яйца (с 1.9%) и зеленчуци (със 7.4%).

На групово равнище най-голямо понижение на цените през юни 2023 по отношение на предходния месец има при:
развлечения и просвета (-3.1%)хранителни артикули и безалкохолни питиета (-1.0%)жилища, вода, електрическа енергия, газ и други горива (-0.6%)облекло и обувки (-0.6%).
Най-голямо нарастване е записано в групите:
заведения за хранене и хотели (+1.6%)съобщения (+1.1%)здравеопазване (+0.9%).

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР