Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни ще

...
Годишна конференция на началниците на отбраната от балканските страни ще
Коментари Харесай

Началниците на отбраната от балканските страни се събират в София

Годишна конференция на началниците на защитата от балканските страни ще се състои през днешния ден в София. В събитието ще взе участие президентът Румен Радев, оповестиха от прессекретариата на президента. Приветствие към участниците в конференцията ще насочи служебният министър на защитата Димитър Стоянов. 

Избраната тематика тази година е в унисон с общите за НАТО и Европейския съюз (ЕС) посоки за съдействие - „ Регионална военна съгласуваност и военна подвижност, като фокус в партньорството на Балканите в търсене на новаторски пътища за консолидиране и коопериране “. В работните сесии ще бъдат разисквани въпроси от общ интерес за въоръжените сили на участващите страни, осведомят от Министерството на защитата (МО).

Инициативата на началниците на защитата на балканските страни е учредена преди 17 години и към сегашния миг се е трансформирала в един от най-значимите образци за районно военно съдействие. Областите на взаимна работа включват продан на информация по тематики на сигурността и евентуалните закани за района, организирането и провеждането на взаимни учения, курсове и подготовки, както и търсенето на благоприятни условия за разширение на общите действия, показват от МО.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов ще посрещне своите сътрудници от страните, членуващи в самодейността – Албания, Босна и Херцеговина, Гърция, Република Северна Македония, Румъния, Сърбия, Турция и Черна гора, както и от страните наблюдаващи - Словения и Хърватия. В България идва също ръководителят на Военния комитет на Европейския съюз военачалник Робърт Бригер, както и заместител командващият на Съвместното командване на силите на НАТО в Неапол генерал-лейтенант Стивън Келси. Гост-лектор на форума е Еди Лиежоа, шеф на отдел „ Транспортна мрежа “ в Генерална дирекция „ Мобилност и превоз “ на Европейската комисия. 

Началниците на защитата на страните от НАТО разискаха преди седмица в Брюксел националните проекти за противопоставяне на заканите. За НАТО заканите са Русия и терористичните организации, разясни ръководителят на Военния комитет на НАТО адмирал Роб Бауер. Той означи, че някои от съдружниците може да приготвят проекти и за закани от Китай.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР