Годините минават, времената се променят, но броят на младежите в

...
Годините минават, времената се променят, но броят на младежите в
Коментари Харесай

Около 160 хиляди младежи у нас нито учат, нито работят

Годините минават, времената се трансформират, само че броят на младежите в България, които нито учат, нито работят, остава на почти с едни и същи стойности.

По време на събитие на посолството на Швейцария, обвързвано с поощряване на заетостта измежду ромското население, министърът на труда и обществената политика Деница Сачева уточни, че е значимо в България да се направи карта, с която да се разпознават към 160 000 младежи, които нито учат, нито работят.

"За задачата ще използваме позитивния опит от Механизма за обсег на децата и учениците в просветителната система. Ще предложим и благоприятни условия за валидиране на съществуващи умения, тъй че хората в общностите да се осъществят пълноценно на пазара на труда ", означи тя.

По думите й сериозен акцент в Плана за възобновяване и резистентност и в Оперативна стратегия "Развитие на човешките запаси " се дава на младежката безработица.

В Националния проект за деяние по заетостта ще бъдат планувани 1.6 млн. лева за стратегии за поощряване на заетостта.

"С повишението на минималната работна заплата ще бъде нараснало и възнаграждението на ромските посредници, които имат основна роля в идентифицирането на хората и обгръщането им на пазара на труда ", добави Сачева.

Делът на младежите в България (15-24 г.), които не учат, не работят и не се образоват (NEETs), бележи наклонност на понижаване, само че остава висок в съпоставяне със междинните стойности за страните от Европейски Съюз. През 2018 година, по последни данни на Евростат, делът им в България във възрастовата група 15-29 години е 18,1% при приблизително 12,9% за Европейски Съюз. Сред мъжете в България този дял е 14,6%, а измежду дамите – 21,8%. Тази група млади българи ще бъде обект на специфични ограничения от страна на институциите за намаление на техния брой.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР