Години наред учените работят върху създаването на все по-малки лазери.

...
Години наред учените работят върху създаването на все по-малки лазери.
Коментари Харесай

Микролазери с размер на еритроцит регулират мозъчната активност

Години наред учените работят върху основаването на все по-малки лазери. Най-новото откритие на лабораторията към Университета в Бъркли обаче е нещо особено и може да докара до забележителна смяна в медицината, откакто интернационален екип е създал " микроклазери ", които са по-малки от алените кръвни кафези (еритроцити).

Изследователите откриват, че полимерни зърна с величина 5 микрона, смесени с екзотични наночастици (натриево-итриев флуорид, вливан посредством тулиум – червен лазер за безкръвни операции) , могат надеждно да излъчват ярка светлина със характерна дължина на вълните , когато са изложени на инфрачервено излъчване. По този метод светлината се отразява по вътрешната повърхнина на полимерните зърна и силата ѝ нараства. Ефектът е сходен на този при усилването на спокоен тон в голямо пространство с вярна звучност.

Прочетете още: Учени от MIT ръководят роботи посредством мозъчни сигнали и жестове

Докато стартира действителното използване на тази технология обаче, е нужна още дълга работа. Изследователите към момента работят върху методите за оптимизация на продуктивността на наночастиците и структурата на самите полимерни зърна, както и върху опцията за тъкмо установяване на дозата лазерна светлина.

Иначе от Университета в Бъркли отбелязат, че технологията може да бъде употребена за надзор на невронната интензивност, което би помогнало при разнообразни мозъчни болести, а също по този начин и за основаване на датчици, които откриват химически и екологични промени. Не на последно място, тя би могла да залегне в основата на нова вълна оптични чипове. Разбира се, до момента в който технологията доближи до стадий, който ще ѝ разреши да бъде действително решение, има още дълго време и доста работа, само че капацитет несъмнено не липсва.
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР