Години наред почитателите на изкуството и журналистите се опитват да

...
Години наред почитателите на изкуството и журналистите се опитват да
Коментари Харесай

Мистериозният Банкси: Какво е да работиш за анонимна суперзвезда

Години наред феновете на изкуството и публицистите се пробват да разгадаят самоличността на бристолския отстъпник и международен феномен - уличния художник Банкси.

Сега нов подкаст, воден от Джеймс Пик за BBC Radio 4, има за цел да разбере индивида зад мита, който изведе графитите от ъндърграунда до света на висшето изкуство.

Banksy - Soldier and Girl
— Art Gallery (@Best_ArtGallery)
Увлечението на Пик по Банкси стартира, когато се реалокира в лондонския Ийст Енд към 2000 година Скоро той се заинтригува от " тези дребни плъхове, изрисувани на всички места... и от ден на ден и повече от уличните произведения на Банкси започнаха да се разкриват ".

Но както и доста други почитатели на Банкси, Пик е удивен освен от самите творби на изкуството - и техния обществен коментар. Той е притеглен и от мистиката на художника, както и от големите старания, свързани с изработването на графити под прикритие, с цел да се избегне идентифицирането и арестуването му от полицията.

" В последната му галерия има една страхотна имитация, която съгласно мен е нещо сходно: " Моне имаше светлина, Хокни имаше цвят, а аз имам време да избягам от полицията ", споделя Пик.

През годините разнообразни новинарски организации са съобщавали, че знаят кой е Банкси, а през 2017 година DJ Goldie загатва Банкси като човек на име Роб в изявление.

Въпреки че слуховете са многочислени, същинската му идентичност в никакъв случай не е била разкрита. Но дали сме надхвърлили нуждата да знаем кой е той в действителност?

Пик споделя, че анонимността на Банкси " му разрешава да продължи да прави акциите, които прави, без ограничавания " , което, дружно с лоялността, евентуално стопира малцината знаещи да издадат кой е.  " Това, че е свободен да работи по метода, по който го прави, е извънредно скъпо. "

Banksy’s Latest Creation: “Morning is Broken ” in Herne Bay ✅ More
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР