Години наред когато се заговори за БДЖ, асоциациите почти винаги

Години наред когато се заговори за БДЖ, асоциациите почти винаги ...

БДЖ пред нова криза - липса на машинисти.

Години наред когато се заговори за БДЖ, асоциациите почти винаги са за проблеми. Поредният, който обещава криза, отново назрява - липсата на машинисти.
Според Александър Александров, директор на поделение "Пътнически превози"- София, от началото на годината са напуснали 32-ма машинисти. Той каза това пред БНР след среща в Локомотивно депо "София". Какво обаче е положението според машинистите и обикновените служители на БДЖ не е ясно, защото прекият контакт на служителите на БДЖ с медиите е забранен със заповед на ръководството на компанията. Срещата беше организирана и във връзка със спрените от дружеството влакове поради липса на годен подвижен състав и приемането на държавния бюджет за 2020 г., включително и средствата, които правителството планира да отпусне на железницата.
"Хората се безпокоят и от това, че БДЖ е държавна компания и е подписала договор за обществена услуга с държавата и изпълнява този договор, но се получава един парадокс – самата държава някак позволява БДЖ да не изпълнява този договор, като има влошени показатели на подвижния състав и самото БДЖ не може да ги изпълнява. В последно време се отменят официално влакове, вече няма да има влакове, а автобуси. Колегите-машинисти се притесняват дали ще е необходимо да изкарват курсове за C категория, за да карат автобуси", коментира експертът Марио Нинов, който също взе участие в срещата.
"Дружеството за пътнически превози в момента има необходимост от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. В момента разполага със 110 локомотива, 310 вагона и 35 мотриси. За тази година разполагаме с 40 милиона средства за ремонт. Почти 30 милиона са усвоени, основно за ремонт на вагони. Почти всичко ще бъде усвоено до края на годината. В момента фокусът е върху стартирането на поръчката на ремонт на локомотиви", обясни Александров.
За следващата година е заложено между 2 и 5% увеличение на приходите на пътническите превози.

Източник: actualno.com