Години наред когато се заговори за БДЖ, асоциациите почти винаги

...
Години наред когато се заговори за БДЖ, асоциациите почти винаги
Коментари Харесай

БДЖ пред нова криза - липса на машинисти

Години наред когато се заприказва за БДЖ, асоциациите съвсем постоянно са за проблеми. Поредният, който дава обещание рецесия, още веднъж назрява - неналичието на машинисти.
Според Александър Александров, шеф на отделение " Пътнически транспорти " - София, от началото на годината са напуснали 32-ма машинисти. Той сподели това пред БНР след среща в Локомотивно хранилище " София ". Какво обаче е ситуацията съгласно машинистите и елементарните чиновници на БДЖ не е ясно, тъй като директният контакт на чиновниците на БДЖ с медиите е неразрешен със заповед на управлението на компанията. Срещата беше проведена и във връзка със спрените от сдружението влакове заради липса на кадърен преносим състав и приемането на държавния бюджет за 2020 година, в това число и средствата, които държавното управление възнамерява да отпусне на железницата.
" Хората се безпокоят и от това, че БДЖ е държавна компания и е подписала контракт за социална услуга с страната и извършва този контракт, само че се получава един абсурд – самата страна някак разрешава БДЖ да не извършва този контракт, като има влошени индикатори на преносимия състав и самото БДЖ не може да ги извършва. В последно време се анулират публично влакове, към този момент няма да има влакове, а рейсове. Колегите-машинисти се тормозят дали ще е належащо да изкарват курсове за C категория, с цел да карат рейсове ", разяснява специалистът Марио Нинов, който също взе присъединяване в срещата.
" Дружеството за пътнически транспорти сега има нужда от 130 локомотива, 350 вагона и 40 мотриси. В момента разполага със 110 локомотива, 310 вагона и 35 мотриси. За тази година разполагаме с 40 милиона средства за ремонт. Почти 30 милиона са усвоени, главно за ремонт на вагони. Почти всичко ще бъде усвоено до края на годината. В момента фокусът е върху стартирането на поръчката на ремонт на локомотиви ", изясни Александров.
За идната година е заложено сред 2 и 5% нарастване на приходите на пътническите транспорти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР