Години наред българските правителства се опитват да въведат т. нар.

...
Години наред българските правителства се опитват да въведат т. нар.
Коментари Харесай

Системата „бонус-малус“ няма дефекти и е навсякъде по света

Години наред българските държавни управления се пробват да вкарат така наречен система „ бонус-малус “ – да плащаш повече за " Гражданска отговорност ", в случай че нарушаваш разпоредбите и създаваш произшествия. Това звучи вярно, само че все пак този модел продължава да не е въведен.

Темата излезе на дневен ред в края на предходната година, когато. Над България обаче политическите облаци още веднъж се сгъстиха и поради задаващите се нови парламентарни избори остава мистерия дали системата ще откри място в дилемите на Народното събрание в този момент или още веднъж ще бъде отсрочена във времето.

„ Бонус-малус “ няма недостатъци, тя е на всички места по света “, разяснява пред публицисти районният управител на застрахователната група Generali за Централна и Източна Европа Манлио Лостуци.

Той разясни, че такава система има даже в Сърбия, която макар че не е член на Европейския съюз, по някои параметри е даже пред България.

Принципът е доста, доста елементарен, доста логически – в случай че създадете доста искове, вярно е да би трябвало да платите повече “, показва още Лостуци. „ Знаете ли, това също е нещо, което оказва помощ на хората да обръщат повече внимание на това по какъв начин карат “.

Разбира се, от време на време дяволът е в детайлите. На въпрос дали могат да се плануват някакви механически провокации в процеса, Лостуци акцентира, че

когато има въвеждане на нов закон, нови правила, е ясно, че детайлите са значими “.

Той посочи, че „ явно стартирате от нулата, тъй като за момента нямате никакъв опит за това по какъв начин ще се държат хората, откакто въведете този тип система. Обикновено, в случай че компанията е свободна да откри цената, тя ще се поправя на база на опита, който придобива. Но правилото е прав “.
Застраховаме ли се?
А в България е прочут факт, че секторът се движи главно от общото обезпечаване, или по-конкретно от автомобилното. Лостуци изнесе данни, съгласно които до момента в който в Европа застрахователното навлизане е 70 – 80% за животозастраховане и 20 – 30% за общо обезпечаване, то в България и Централна и Източна Европа е тъкмо противоположното.

Той уточни, че тук-там даже хазартният бизнес е по-голям от застрахователния. Според него българският пазар не се разграничава изключително от останалите в района.

Автомобилният сегмент е главният бизнес. Като цяло има едва застрахователно навлизане. Регионът не е задоволително застрахован “.

Според Лостуци климатичните промени основават и от ден на ден събития като наводнения и други бедствия.

„ Характерно е за хората да стартират да се тревожат незабавно, откакто нещо се случи и след няколко месеца те не помнят всичко. Сега застраховката на дома се счита за една от най-важните вложения и от това, което видях, нормално хората не го пазят вярно “, разяснява Лостуци.

В тази връзка за Generali е все по-очевидно, че ролята на застрахователя се трансформира.

Ясно е, че нашата роля е да увеличим активността си, освен във връзка с елементарното пласиране на осигурителен артикул, само че и като съветваме клиентите и им даваме опция да схванат към какъв риск се доближават “, изясни Лостуци.

Той добави, че „ има обстановки, в които хората избират да създадат залог, вместо да купят някаква застраховка, което не е доста разумно “.

И въпреки всичко, „ в случай че желаете да имате същинска смяна в обществото, би трябвало да имате поддръжката на държавното управление “.
Здравният бизнес
Друг значим бизнес сегмент за Generali са здравните застраховки. Високата инфлация от последните години обаче доста се отрази на бранша.

Видяхме висока инфлация, изключително в България, във връзка с медицинските разноски, като се има поради, че за нас здравният бизнес е значим. Страдахме доста от това освен в България, само че и в Сърбия. Висока инфлация в медицинските услуги “, показва Лостуци.

Той изясни още, че сегментът, изключително в България, е създаден главно от корпоративния бранш, тъй като това към този момент се смята

за една от най-важните изгоди за чиновниците в компанията “.

В тази връзка за Generali стратегически значима за района е и платформата, която стартира да употребява на няколко пазара в Европа – AdvanceCare.

„ Ние имаме вяра, че здравният бизнес е нещо, което е бизнес линия, която се намира в този район, чакаме да имаме растеж и започнахме да се опитваме да интернационализираме тази платформа “.

Тя започва в Португалия, а към този момент е приспособена и за Унгария и Сърбия.

Не изключваме третата страна, която ще се включи в този план, да е България “, уточни Лостуци.
Еврото
Според районния шеф на Generali за ЦИЕ опитът на Хърватия със промяната на валутата от куна в евро предходната година не е посочил „ огромни промени с нашия осигурителен бранш “ и посочи, че е „ явно, че с еврото всичко ще е по-стабилно “. Той даде образец с Италия и призна за растеж на инфлацията там по виновност на недобросъвестни търговци.

Когато преминахме към еврото, имахме мощно нарастване на цените. Всички използваха обстановката, с цел да усилят цената в ресторанта посредством превалутирането. Това докара до някакъв инфлационен резултат и зависи по какъв начин държавното управление ще управлява развиването на цените “, добави Лостуци.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР