Годината започва с още една литературна награда за български автор

...
Годината започва с още една литературна награда за български автор
Коментари Харесай

7 книги на Здравка Евтимова, с които да започнем годината

Годината стартира с още една литературна премия за български създател - Здравка Евтимова е удостоена с новоучередената премия за фантастика  Dr. T. O " Connor Sloane в Съединени американски щати, която се присъжда от издателството Starship Sloane Publishing. 

" Тази премия отбелязва забележителния и дълготраен принос на Здравка Евтимова в региона на фантастиката посредством нейните неповторими креативна визия и глас, вдъхновяваща автентичност и утвърдили се, получили висока оценка произведения, отличени с интернационалните награди ", написа върху документа, който съпътства  литературната премия.

Точно преди година тя беше отличена за най-добър разказ с научнофантастични детайли - " На Димитър – стихотворец "  ( " For Dimitar – A poet " ) е събрал най-вече гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в американската платформа Critters, а през декември в Съединени американски щати излезе и романът " Той носи моето безмълвие “ (He May Wear My Silence), който е номиниран премията Pushcart (The Pushcart Prize: Best of the Small Presses). Това е вторият й разказ, който доближава до американските читатели.  Автор на предговора на това първо издание е носителят на премията „ Хюго “ Найджъл Съклинг, корицата е дело на отличения с премията „ Хюго “ художник Боб Егълтън, а анотацията на задната корица е написана от редактора на сп. StarLine Жан-Пол Л. Гарние.

Разказите ѝ са оповестени в 32 страни по света, а през 2015 г.  " Кръв от къртица " е включен в учебниците по британски език за гимназиалния курс в Дания. От 1 януари 2019 година същият роман е включен в антология от предложени разкази за образование по литература в прогимназиите на Съединени американски щати.  Нейни творби са включвани в голям брой родни и задгранични антологии и творчеството й е още едно доказателство, че у нас има изключителни създатели. През 2020 година става притежател на огромната премия Христо Г. Данов за повсеместен принос в националната книжовна просвета

Ето и нашата селекция с нейни книги, с които да стартираме годината! 
„ Луничави разкази “, Здравка Евтимова  
Това е последната книга на Здравка Евтимова, чиято премиера беше през декември. 20 истории, написани пред последните три години. Някои разсмиват, други – натъжават.



Има още - на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР