Годината започна с надежда, че науката е на прав път

...
Годината започна с надежда, че науката е на прав път
Коментари Харесай

Плашещо: Всеки трети развива рак в живота си

Годината стартира с вяра, че науката е на прав път в това да открие лек за най-тежката болест на съвремието ни - рака. Британски учени оповестиха, че инцидентно са разкрили нов тип Т-клетка, която нападна и " изяжда " раковите кафези.
Ежегодно у нас и по света хиляди повеждат борба с подлото заболяване. Медицината към този момент е предлага помощ за доста от тежките разновидности на казуса. Какво не доближава, с цел да може човечеството да пребори рака?

" Много неща се случиха в онкологията в последните 10-15 години. Първото е, че пациентите живеят по-дълго, заслуга за това имат кардиолозите. Пациентите имат време да развият своя рак. Един от трима души ще развие рак в живота си. Може да диагностицираме рака доста по-рано. На диагнозата рак не се гледа като на присъда, както се гледаше преди ", съобщи в " България заран " доктор Николай Недев, експерт по радиационна онкология и лъчетерапия.

Той е на мнение, че хората сега живеят най-хубавите животи, които в миналото са имали. Специалистът уточни, че клетките ни не са идентични, всеки е роден със личния си набор от гени, които са разнообразни. Някои хора са генетично предразположени към рака, твърди доктор Недев.

" Това, което можем да създадем, е да не пушим. Но не може да променим кой знае какво. Затова напъните отиват в ранното диагностициране на рака. Таргетната терапия не излекува всички. Не всички раци имат ясно дефинирани таргети, само че при всички случаи това е едно от огромните достижения на актуалната медицина. Малък брой от химиотерапевтиците предизвикват рухване на косата ", обясни гостът на Bulgaria ON AIR.

Д-р Недев се съгласи, че вярата е част от онкологията. Но означи, че задачата в онкологията не всеки път е цялостното изцеление. Надеждата трансформира крайната си цел и пътя към нея, когато болестта е в напреднал етап.

" Говорим за рака като триглава ламя, която атакува човешкото тяло. Всъщност има към 200 и няколко глави - 30-40 типа рак и техните подразновидности. За всеки един от тези раци методът е друг, лекуванията са разнообразни ", посочи медикът.

" Българският пациент не е некултурен, на инат на това, което се тирижира. Липсва ни проведена система, която да канализира образованието на пациентите и желанието им да открият рано рака. Имаме доста хора с висок риск от рак на белите дробове ", сподели още гостът в студиото на Гергана Венкова и Златимир Йочев.

Д-р Недев е безапелационен, че е нужна национална скринингова стратегия, каквато сега нямаме. Скринингът е проучване на хора без признаци. Туморните маркери не са изключително добър скрининг, посочи той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР