Годината на Черния заек обещава да бъде спокойна и мирна.

...
Годината на Черния заек обещава да бъде спокойна и мирна.
Коментари Харесай

Черен заек: Какво означава символът на 2023

Годината на Черния заек дава обещание да бъде спокойна и мирна. Според китайския календар тя ще настъпи през януари 2023 година

Както знаете, китайският календар е друг от нашия. Новата година на Черния воден заек няма да стартира в новогодишната ни нощ на 31 декември против 1 януари, а малко по-късно – на 22 януари. И ще продължи до 9 февруари 2024 година След нея идва годината на Дракона.



Какво значи признакът на 2023 година?

Заекът в китайската астрология символизира самообладание и шанс, мир и успокоение. Той заземява тези, които летят в облаците, дава схващане за по-нататъшни дейности. Годината на Черния воден заек дава обещание да донесе мир в политическата и икономическа среда. В китайската митология заекът е директно обвързван с луната и светлината - той символизира добротата, чистотата и дава вяра.

Според китайския хороскоп 2023 година, годината на Заека, ще бъде положително време за всички зодии и извънредно щастлива година за множеството от тях! Всички зодиакални знаци ще имат триумф в любовта, множеството хора ще могат да напреднат в работата и в предприемаческите инициативи.



Каква е връзката сред заека и луната

Фактът, че Луната в Далечния изток наподобява малко по-различна, в сравнение с в нашия европейски район, кара едно от петната на нощната звезда в действителност да наподобява на заек. Мит предхождащ будизма споделя по какъв начин брачната половинка на известния воин Шен И на име Чан 3 намерила хапче за величие от брачна половинка си и го погълнала. В резултат на това станала доста лека и полетяла до Луната. На студения и запустял сателит на Земята тя го изплюла, което я трансформирало в бял заек. Оттогава той остава с нея на Луната.



Символиката на заека в митологията

Във връзка с тематиката за безсмъртието, претекста за живота и гибелта, незабавно поражда асоциация със гибелта на Кошчей в източнославянските приказки. Мястото на гибелта му се свързва с най-важния модел на Вселената - Космическото яйце. В приказката яйцето е непокътнато от представители на всички естествени детайли: вода (океан), земя (остров в средата на океана), растение (дъб, възходящ на остров (аналог на Световното дърво) ), животно (заек, който е в сандък, окачен на дъба), птица (патица в заек) Така, както в египетската митология, заекът тук въплъщава съвсем всички животни - " създанието " като такова.

В славянския фолклор заекът заема особено място:

Заекът е табу - не може да се употребява в ястия;

Например, в случай че заек пресече пътя ви, тогава е належащо да се върнете;

Ако плува по вода, ще провокира стихия.

Отрицателното отношение към заека може да се изясни с въздействието върху славянската митология на семитската просвета, в която заекът, както и прасето, са нечисти животни.
Източник: dama.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР