Годината е 2055 г., а изменението на климата е ужасяващо.

...
Годината е 2055 г., а изменението на климата е ужасяващо.
Коментари Харесай

Слънчевото геоинженерство – спасение или гибел за Земята?

Годината е 2055 година, а изменението на климата е ужасяващо. Невероятно мощни топлинни талази постоянно убиват бебета и възрастни хора, а дефицитът на храна тества държавните управления на всеки континент. Светът най-сетне взема решение да понижи въглеродните си излъчвания, само че съкращенията не се случват задоволително бързо и учените настояват, че Земята ще продължи да се затопля най-малко за още един век.

За да се предотврати все по-изострящата се рецесия, Китай и Съединените щати взаимно оферират дръзка скица – да инжектират сулфатни аерозоли във високата атмосфера, с цел да замъглят слънчевите лъчи, както се случва естествено след голямо вулканично изригване. Двете страни декларират, че проектът ще възвърне реда и намали температурата на планетата. Критиците обаче настояват, че аерозолите още повече ще нарушат климата на планетата, отслабвайки мусона и задействайки засушаванията в Азия и Африка.

Сценарият може да звучи като научна фантастика, само че дебатът за благоразумието на тази техника, наречена слънчево геоинженерство, към този момент е почнал. Наскоро група откриватели от Харвардския университет съобщи, че опцията да се затъмни небето е изцяло действителна и в нито един район на планетата климатът няма да се утежни доста.

 Слънчевото геоинженерство ще ни избави от световно затоляне

Учените считат, че никоя огромна земна повърхност няма да се сблъска с по-интензивни температури, превалявания или крайни суши при характерен безоблачен геоинженерен сюжет, в сравнение с би се случил по-скоро при изменението на климата. Според тях и компютърно генерираните им климатични модели пластът аерозоли ще послужи като самобитен филтър за слънчевите лъчи. Той няма да промени климата, а просто ще върне земните температури към естествените им равнища.

Ние няма да навредим, а просто ще изправим вредите, които сме нанесли на световния климат с безразборното изпускане на вългеродни излъчвания в атмосферата и замърсяването на околната среда, споделя водещият академик в проучването – известният климатолог професор Дейвид Кийт.

Световните температури към този момент са се повишили с 1-1.5 градуса. Точно на това се дължат все по-унищожителните катаклизми, на които ставаме очевидци с всяка минала година. Те ще стават все по-страшни. Въпреки че към момента имаме опция да понижим Глобалното стопляне, като ограничим въглерода, изпускан в атмосферата, времето за това съвсем свърши. Ето за какво би трябвало да имаме проект Б, което е слънчевото геоинженерство, споделя още той.

Според Кийт и екипа му човечеството ще има цялата нужна технология да реализира грандиозния си проект до 2060 година, с цел да затъмни Слънцето и да върне температурите на Земята към естествените.

 Спасение или крах за Земята?

Не на такова мнение са критиците на грандиозния проект. Според тях затъмнението на Слънцето ще е пагубно за планетата. Климатът на Земята е нежна система на равновесие. Една такава смяна ще провокира невъобразим прелом, които може да убие милиони.

Те неслучайно напомнят гигантското вулканично изригване на остров Суматра през XIX век, когато тонове сулфатни аерозоли попадат в атмосферата. Тогава земните температури падат единствено с един градус, само че това води до невиждани катаклизми, суша и апетит, от който измират милиони хора по целия свят.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР