Годината е 2011. Тогава е постигнато споразумение между Израел и

...
Годината е 2011. Тогава е постигнато споразумение между Израел и
Коментари Харесай

“Хамас” не взе заложници просто така. Има цел и тя е размяна. Историята на Гилат Шалит

Годината е 2011. Тогава е реализирано съглашение сред Израел и “Хамас ” за освобождението на Гилат Шалит - израелски боен, който е покорен в края на юни 2006 година от палестинските бойци в трансграничен рейд през тунели покрай израелската граница. Според съглашението освобождението му е станало против стартирането на 1027 пандизчии - съвсем всички палестинци и арабски евреи. Сред тях има още украинец, жител на Йордания и сириец. 280 от след това освободените са наказани на пожизнен затвор за обмисляне и осъществяване на разнообразни набези против израелски цели.

 

След като Шалит е бил хванат, още на 1 юли стартират неофициални договаряния за освобождението му, които се водят с посредничеството на израелски деятел. Преговорите обаче не престават години наред. 

 

Сделката е утвърдена на 11 октомври 2011 година Бенямин Нетаняху, който и тогава е министър председател на Израел, привиква изключително съвещание на държавното управление, което да утвърди съглашението. Сделката е реализирана с немско и египетско посредпничество и е подписана в Кайро.

 

Сделката е утвърдена съвсем с единогласие - 26 гласоподават в поддръжка за освобождението на пандизчиите, до момента в който трима са срещу с претекст, че по този метод освободените лица ще се върнат още веднъж към осъществяването на терористична активност. 

На 15 октомври израелското министерство на правораздаването разгласява лист с 477 пандизчии, които Израел има намерение да освободи като част от първата фаза на съглашението.

През годините, в които Шалит е заложник на палестинците от " Хамас ", въпросът провокира необятен обществен спор и разделя израелското общество. 

Споразумението се извършва на два стадия - първо Шалит е трансфериран от Ивицата Газа в Египет, а от там - в Израел. В същото време Тел Авив освобождава 477 души от пандиза. Два месеца по-късно се организира и вторият стадий - освободени са още 550 души от израелските затвори. 

 

Защо всичко това е значимо? 

 

Нова заложническа драма в Палестина може да коства на Израел доста. Ако за един покорен от “Хамас ” Тел Авив е податлив да освободи над 1000 души от израелските затвори, забавно ще бъде да се наблюдава какви биха били настояванията на палестинската терористична формация в този момент и до каква степен те биха могли да бъдат изпълнени. Смята се, че към днешна дата броят на палестинците зад израелски решетки е 5200, в това число 33 дами и 170 деца.

 

ФрогНюз
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР