Годината е 1876-а, а денят - 20 април. Една паметна

...
Годината е 1876-а, а денят - 20 април. Една паметна
Коментари Харесай

Априлското въстание - триумф на едно поражение

Годината е 1876-а, а денят - 20 април. Една паметна дата в българската история. На този ден, преди 143 години, нашите предци се подвигат против Османската империя в името на свободата.

Общото заседание на комитетите от Четвърти революционен окръг, извършено в местността Оборище на 14 април, прецизира проекта за въстанието и взема решение то да избухне на 1 май. Поради изменничество турски заптиета се пробват да арестуват ръководителя на комитета в Копривщица Тодор Каблешков и на 20 април той афишира въстанието, за което уведомява близките села с фамозното " Кърваво писмо ". Същият ден въстава и Панагюрище, а Георги Бенковски образува своята конна " Хвърковата чета ", с която обикаля селищата в окръга и ги подвига на въстание. Скоро постоянна турска войска и башибозук нападат въстаналите селища. Първи падат Стрелча, Клисура, а след четиридневни сражения - и Панагюрище. Следва Батак и така нататък

Въстанието приключва с разгрома на Ботевата чета и тази на Таньо Стоянов. Близо 80 селища са изгорени, убити са към 30 хиляди дами, деца и мъже.

Това в резюме е сухата фактология. Как прави оценка въстанието, кои са оспорваните моменти за него и смисъла му - разяснява пред Dir.bg историкът проф. Андрей Пантев:

Това е една епопея на обречените. Това е един гърмеж на нетърпеливите. Това е едно мъченическо изпитание България да се причисли към към този момент избухналите въстанически безредици на Балканския полуостров. Нека не забравяме, че това въстание беше част от огромната Балканска рецесия 1875-1879 година. Това значително предреши концепцията, че не може към този момент единствено с такива козметични средства европейска Турция да бъде спасявана от мощния балкански и български шовинизъм.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР