Година след тежката сага с кораба Vera Su надеждата България

...
Година след тежката сага с кораба Vera Su надеждата България
Коментари Харесай

България е на път да пие студена вода за разходите по кораба Vera Su

Година след тежката сага с кораба Vera Su вярата България да възвърне разноските си по избавителната интервенция наподобява илюзорна. За изваждането на турския плавателен съд от скалите край Камен бряг страната похарчи към 2.9 млн. лева, като една част от тях трябваше да бъдат обезщетени с продажбата му. На насрочения вчера търг в " Морска администрация " обаче не се яви никой. Цената бе 460 000 $ без Данък добавена стойност, а наддаването трябваше да бъде очевидно. Сега следва втори търг, на който продажната стойност ще бъде до 20% по-ниска.

Към момента няма информация по какъв начин протича опитът на България да се добере до застрахователно обезщетение. Малко след изтеглянето на кораба във Варна тогавашният и настоящ длъжностен министър на превоза Христо Алексиев заяви, че страната ще търси към 2 млн. лева Два месеца по-късно (януари 2022 г.) приемникът му Николай Събев съобщи, че към момента не е открит контакт със застрахователя. България го издирвала, наета била адвокатска фирма да движи нещата. Тези проблеми по принцип протичат доста мъчно за ищеца.

Всъщност, от обществените изказвания на Алексиев и Събев бе станало ясно, че има разминаване какво да се прави със съда. " Продажбата на кораба е спомагателна гаранция, че всички разноски на страната ще бъдат покрити ", бе споделил Алексиев. Събев пък смяташе, че положението на съда е много неприятно, по тази причина е по-добре да бъде нарязан. За да се стигне до опит за продажба, явно е повлияло връщането на Алексиев.

Според експерти желаната от България сума е висока и е по-вероятно в последна сметка Vera Su в действителност да отиде за скрап. В момента корабът се намира в базата на ТЕРЕМ - " Флотски боеприпас ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР