Година след обявеното решение на Доналд ТръмпБългария също е страна

...
Година след обявеното решение на Доналд ТръмпБългария също е страна
Коментари Харесай

Русия напуска „Открито небе“ през май

Година след оповестеното решение на Доналд Тръмп
България също е страна по контракта

Русия възнамерява да приключи присъединяване си в интернационалния контракт “Открито небе” в края на май. Това оповестиха публично от съветското министерство на външните работи.

От външнополитическото ведомство акцентират, че договорът се разпада и че разискването на съхраняването му ще стане допустимо тогава, когато Съединените щати ясно и недвусмислено оповестят решението си да се върнат към съглашението.

Позицията на Москва беше огласена от ръководителя на съветската делегация на договарянията във Виена по въпросите на сигурността и контрола на оръжията Константин Гаврилов.

По думите му, в случай че статуквото се резервира, в околните дни държавното управление ще показа на президента законопроект за денонсирането на контракта.

Договорът “Открито небе” дава право на страните по него да правят взаимни наблюдателни полети над военни обекти. Получената информация се събира в обща база данни, до която имат достъп 34 страни, измежду които и България.

В средата на предходната година Доналд Тръмп уведоми Москва, че Съединени американски щати напущат Договора “Открито небе”. По време на мандата си Тръмп изтегли Съединени американски щати от три значими интернационалните контракта - Договора “Открито небе”, Договора за очистване на ракетите със междинен обсег от 1987 година и нуклеарната договорка на някогашния президент Барак Обама с Иран.

През януари 2021 година Москва заяви, че е почнала процедура по евакуиране от контракта. Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съобщи през февруари пред РИА Новости, че Москва може да анулира решението си, в случай че Вашингтон покаже подготвеност да се върне.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР