Година след националното преброяване излязоха данните от него - но

...
Година след националното преброяване излязоха данните от него - но
Коментари Харесай

Остарели ли са вече неизлезите данни от националното преброяване?

Година след националното броене излязоха данните от него - само че единствено част от тях. Чакаме информация за жилищния фонд, образоваността и здравния статус на популацията. Има заплаха до момента в който се разгласяват, данните към този момент да са остарели и да не дават постоянна база за съответни политики.

Този път данните се обработват и разгласяват по-бързо спрямо предходни преброявания, когато до момента в който се проучва събраната информация и идва ред за новото броене. Така или другояче и темпът на живот на хората се форсира и информация за това, кой къде живее към септември 2021 година няма по какъв начин да помогне на общините да разпределят таксата боклук по справеливо на база действително изхвърления отпадък, а не на база данъчната оценка на парцела.

Затова даже от Националния статистически институт споделят, че бъдещето на сходни статистически проучвания е да се събират от към този момент наличните цифрови регистри на институциите. А у нас всяка администрация би трябвало да даде единствено към 30 хиляди лв., с цел да стане това действителност.

Населението се топи и застарява, от ден на ден райони в страната се обезлюдяват. На всеки 10 години националното броене регистрира тези обстоятелства недвусмислено и в числа. Но вместо да ги употребяват като основа за смяна, политиците не престават да пишат тактики, които остават на хартия. И по този начин до последното броене от есента на 2021 година

" Резултатите демонстрират, че ние имаме едно намаляващо население, и то с бързи темпове. За последните 10 години - над 11 % понижение. Освен това популацията застарява, има райони, в които обезлюдяването е по бързо. Например райони като Видин, където популацията понижава с към 1/4 единствено за 10 години ", разяснява доктор Атанас Атанасов, ръководител на Национален статистически институт.



Сухите числа на статистиката потвърждават това, което от дълго време знаем. само че за първи път регистрира една добра наклонност.

" Началото на прехода беше съпроводено с интензивна емиграция на младежи, неналичието на млади дами, които са в детеродна възраст, се отрази и затова имаше едни доста ниски кохорти, възрастови групи, които могат да раждат деца. Раждаемостта беше доста трагично спаднала по време на хипер инфлацията. Сега сме в рамките на средноевропейските индикатори по отнош на раждаемостта, даже с по-добри индикатори във връзка с плодовитост. Просто дамите, които са във възраст да раждат, не са доста, тъй като в този момент пък раждат тези дами, които са родени в средата на 90-те ", споделя доцент Алексей Пампоров, Институт по философия и социология на Българска академия на науките.

Данните подсказват, че с изключение на ограничения за стимулиране на раждаемостта, е необходим обстоен разбор на аргументите, които карат хората да напущат страната. И в случай че хората от видинско да вземем за пример работят в градините на Европа, а земелчукопроизводството тук гине, тъй като няма служащи, дали работещата мярка не е да се подтиква този бранш и да върне хората там назад?

Последното броене в България, от което първи резултати видяхме този месец, още веднъж ще даде детайлна фотография на живота на хората, които въпреки всичко са останали да живеят у нас. А те са тъкмо 6 519 789 (графика).



Ще съумеят ли обаче институциите да употребяват цялата тази информация, с цел да основат съответни на проблемите решения? Или ще я употребяват, с цел да оправдаят неуспехите и бездействието си? Защо да се строят детски градини във видинско да вземем за пример, или да се развива земеделие, като хората ги няма? Или пък нежеланието на общините за вкарат дейно ръководство на отпадъците и тласъци за разделно събиране, скривайки се зад неналичието на статистика от преброяването

" Общините също се интересуват, тъй като значим въпрос за тях е да вземем за пример по какъв начин да си дефинират такса " боклук ". Те би трябвало да знаят по какъв начин е разпределено популацията ", споделя доцент доктор Атанас Атанасов, ръководител на Национален статистически институт.

Българска национална телевизия: От изследването се схваща къде на процедура живее човек. Такса " боклук " обаче се дефинира на база адресна регистрация?

Доц. доктор Атанас Атанасов: Но оттук насетне общините имат ангажимент те да поддържат информацията във времето. Тоест те ще си употребяват преброяването и ще си актуализират всяка година инфрмацията, с цел да дефинират такса " боклук ".

Българска национална телевизия: Ама то е към 2021-ва преброявнето - аз към 2023-та може да пребивавам другаде?

Доц. доктор Атанас Атанасов: Затова те ще си актуализират информацията всяка година оттук насетне.

Българска национална телевизия: Ама тя и все още към този момент може да е остаряла?

Доц. доктор Атанас Атанасов: Така е!

Как обаче общините да поддържат настояща информация за това кой къде живее, като да не си смениш адресната регистрация когато се преместиш е нормална процедура у нас?

" Данните ги има, само че не са настоящи или правилни. Гражданската регистрация, което би трябвало да е главен източник на тази информация, в действителност е много нереформирана и много неточни данни има в нея. Сума хора живеят на адреси, които въобще не са заявили. И не тъй като не желаят, а тъй като това е административна тежест. Ако можеш да си смениш адреса с едно натискане на телефона, доста хора ще афишират настоящите си адреси. Но в този момент би трябвало да отидеш в общината, да носиш разнообразни документи ", изясни Божидар Божанов, някогашен министър на електронното ръководство.

Така че вместо общините да чакат данните от преброяването, които несъмнено биха им дали неверна картина, би трябвало да упорстват за данни в действително време. Или да надградят съществуващите благоприятни условия за адресна регистрация онлайн, за които никой не знае.

" Аз моята регистрация съм я сменял онлайн. Въпросът е, че това става с дипломиран електронен автограф, който доста хора нямат, а тези, които имат, някои не го употребяват, тъй като е доста комплицирано. А и доста хора не знаят за тази услуга, тъй като тя е скрита някъде из уеб страниците на общините. Затова като въведем електронната идентификация, всеки ще има гратис комфортно средство в джоба си ", разяснява Божанов.



Електронната идентификация е заложена да започва с мобилно приложение, което сега би трябвало се създава от " Информационно обслужване ". С него всеки ще може от телефона си да ревизира наличната за себе си информация във всички държавни и общински цифрови регистри. И по този начин в профила на Иван Петров, да вземем за пример, ще има данни за това къде живее, работи, какви парцели има, какъв е неговият здравен статус и така нататък

Но с цел да може персонализирана информация да се употребява като статистически данни, а оттова и като база за правене на политики, би трябвало да се направи още една дребна софтуерна стъпка – или да се надградят към този момент построени у нас цифрови регистри на институциите. Надграждане, което ще разреши когато се търси информация по дадена тематика тя да се извлича от всички налични регистри. Звучи комплицирано, само че не е. Това би коствало на всяка една институция единствено 30 хиляди лв..

Липсата на такава система напълно неотдавна породи голям проблем, когато трябваше да се взимат бързи ограничения с бежанската рецесия. А в случай че насочим напъните си към обновена и интегрирана информация в регистрите, към този момент ще може да се употребяват преброителите в региони с стеснен достъпът до цифрови услуги. В последното национално броене те не влязоха точно в част от тези региони и използваха информация, която няма по какъв начин да е настояща и цялостна.



Дигитализацията на административните процеси и интеграцията на данните от разнообразни регистри сигурно ще реши 2 казуса. Да не се чака 10 години за към този момент остаряла все още на публикуването си информация и да се освободи запас за регионите с централизация на беднотия, където само директният котакт може да даде настояща информация.

И колкото и да е необичайно, с цел да се реализира това не са нужни никакви промени. Просто би трябвало да се съблюдава към този момент съществуващото законодателство.:

А от същата тази администрация зависи направените след 18-тото национално броене изводи да се трансформират. И в случай че тя не разбере каква е изгодата от съответна статистическа информация, занапред е ясно какво ще ни каже и 19-ото преброявене на популацията след 10 години. Независимо по какъв начин е направено то.

Вижте още в репортажа

Последвайте ни във и Следете и канала на Българска национална телевизия в YouTube:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР