Година след началото на войната на Русия срещу Украйна 95%

...
Година след началото на войната на Русия срещу Украйна 95%
Коментари Харесай

След година война 95% от украинците вярват в победата

Година след началото на войната на Русия против Украйна 95% от украинците имат вяра в успеха на страната си. Това сочи изследване, извършено при започване на февруари от украинския институт " Рейтинг груп ", представено от Агенция Франс прес.

97% от интервюираните украинци споделят, че имат вяра на своята войска (в съпоставяне с 65% през 2019 г.) и 90% на своя президент Володимир Зеленски (36% през януари 2022 г.), съгласно това изследване.

Докато 17% от популацията сподели, че са изгубили непосредствен човек, погубен във войната, повече от половината (58%) считат, че е " невероятно " да се възстановят другарските връзки със съседите си Русия и Беларус. За 22% сходно възобновяване е допустимо " след 20 до 30 години ", а за 11% " след 10 до 15 години ".

Допитването демонстрира, че две трети от украинците чакат утежняване на икономическото си състояние, а 36% декларират, че са изгубили работата си. Делът на украинците, които живеят настрана от роднините си заради войната, въпреки това, е намалял от 41% през март 2022 година на 21% година по-късно.

Проучването е извършено през февруари измежду " представителна извадка " от над 1600 украинци, живеещи в разнообразни райони на страната, като се изключи окупираните от Русия територии в Крим и в Донбас на изток.

Според анкетата украинците са прозападно насочени, като 87% от тях желаят да се причислят към Европейски Съюз и 86% към НАТО, като поддръжката за участие в двата съюза непрекъснато се усилва от началото на войната, написа Франс прес.

През февруари 2022 година, в навечерието на войната, като част от НАТО страната си са виждали 62% от украинците, а 30% са били срещу. През март 2014 година, когато Русия анексира украинския Кримски полуостров, предизвиквайки рецесия сред двете страни, болшинството от украинците са били срещу интеграцията в НАТО (43% против 34%), съгласно социологическата организация.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР