Година след началото на палатковия лагер и масовите протести на

...
Година след началото на палатковия лагер и масовите протести на
Коментари Харесай

От инициативата „Системата ни убива“ отново излязоха на протест

Година след началото на палатковия лагер и всеобщите митинги на майките на деца с увреждания, от самодейността ”Системата ни убива ” излязоха на нов митинг в София под надпис ”Да спасим децата от системата ”.
Те упорстват да се изравнят изискванията за поддръжка на деца в приемни фамилии с тази за деца, настанени при близки и родственици, осведоми Дарик.

По-рано от Министерството на труда и обществената политика излязоха с позиция, в която твърдят, че извеждането на дете от биологичното семейство е последна краткотрайна мярка за протекция, която се базира на точно изследване и оценка на съответния сигнал за дете в риск и се удостоверява със правосъдно решение и такова решение се ползва за доста крайни случаи на принуждение, неглижиране и нарушение на интереса на детето (склоняване към проституция, просия), като обществените служащи и полицията извежда деца, единствено в случай че животът и здравето на детето са застрашени, се споделя още в позицията на общественото ведомство.

Според протестиращите, в случай че извеждането на дете от семейство не се удостовери от съда, шефът на обществената работа би трябвало да бъде отстраняван от служба. Необходим е в детайли написан механизъм за контактите на детето и с двамата родители при бракоразвод, считат още излезлите през днешния ден в центъра на столицата. Исканията им са импортирани в Народното събрание и в Министерския съвет, в случай че няма реакция, още веднъж ще излязат на улицата, заканиха се протестиращите.

Финансовата поддръжка за децата, настанени в приемни фамилии, да е идентична с тази за настанените при близки и родственици, които в този момент са ощетени, счита Вера Иванова от самодейността " Системата ни убива ".

" Тук има една баба, която гледа двама братя сираци и обществените са решили, че тези деца заслужават по 120 лв.. Тя не може да работи. Малкото дете е с увреждане, не върви на детска градина, тъй като се задушава и получава пристъпи. И страната я оставя без никаква поддръжка, единствено тъй като тя е поискала да се грижи за двете сирачета ", дава образец Иванова.

Има проблем с извеждането на деца у нас и той е от години, считат Нели Димитрова, майка от самодейността " Системата ни убива " и Добромир Стоянов, пристигнал да поддържа днешния митинг. " Нас това ни навежда на мисълта, че има цяла скица за лишаване на деца, в която са включени обществени, акушерки, още в родилните домове " навиват " майките да подписват. Когато е в следродилна меланхолия и е самотна майка да вземем за пример ", уточни Димитрова.

" В доста случаи се лишават безпричинно, а пък когато в действителност би трябвало да бъдат основателно отнети, тогава не се лишават. Защото има значително случаи на тормоз над деца и то с години ", счита Добромир Стоянов.

Според Вера Иванова, макар че извеждането на дете от фамилията е написано като последна мярка, обществените служащи постоянно прибягват до нея. Затова съгласно нея в случай че извеждането не се удостовери от съда, общественият служащ би трябвало да бъде отстраняван от служба и повече да няма право да работи в системата за протекция на детето.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР