Година след лансирането на новата стратегия на президента на САЩ

...
Година след лансирането на новата стратегия на президента на САЩ
Коментари Харесай

Година по-късно, работи ли новата афганистанска стратегия на Тръмп?

Година след лансирането на новата тактика на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп за Афганистан страната, опустошена от 17 години на война, беше обхваната от вълна от принуждение, помрачаващо редките лъчи на вярата.

Всяко нахлуване е огромна стъпка обратно освен за афганистанския президент Ашраф Гани, който желае да стартира договаряния за мир с талибаните, само че и за Пентагона, който постоянно твърди, че нещата се усъвършенстват.

През последните дни талибаните и групировката " Ислямска страна " направиха серия от кървави набези като съдбовния гибелен атентат против учебно заведение в шиитския квартал на Кабул, лишил живота на минимум 37 души. Отговорността за него пое Ислямска страна.

Няколко дни по-рано талибаните започнаха атака против стратегическия град Газни, намиращ се на два часа път от Кабул. Афганистанската войска, подкрепяна от американски въздушни удари, имаше потребност от няколко дни за отбиване на нападението.

Не това очакваше президентът на Съединени американски щати, когато на 21 август 2017 година се отхвърли от " първичния си инстинкт да се отдръпна ", удвои броя на американските бойци в страната и удължи за неустановен интервал най-дългата война в историята на Съединени американски щати.

Американските генерали, които по този начин и не възприеха концепцията на предходния президент Барак Обама, че Съединени американски щати могат да се изтеглят от Афганистан, без да оставят там вакуум в сигурността, приветстваха решението на Тръмп.

" Ситуацията не дава мотив за наслада "

Преди няколко месеца командващият силите на НАТО в Афганистан, американският военачалник Джон Никълсън, твърдеше, че войната е " минала преломния си миг " и предсказваше, че до две години афганистанското държавно управление ще управлява 80 на 100 от популацията на страната.

Според формален американски отчет обаче, през май процентът от популацията на Афганистан под контрола на управляващите доближаваше едвам 65 на 100.

" В Афганистан преминахме през толкоз преломни моменти, че евентуално сме се въртели в кръг ", отбелязва Бил Роджио от аналитичния център Фондация за отбрана на демокрациите. " Ситуацията не дава необикновен мотив за наслада ".

" Без американско наличие в Афганистан бързо огромни част от страната да минават под контрола на талибаните ", прецизира той пред Агенция Франс Прес.

Една от главните цели на тактиката на Тръмп беше да се принудят талибаните да седнат на масата за договаряния с афганистанското държавно управление.

През юни невиждано тридневно преустановяване на огъня даде къса отмора на мирните жители и разреши да се мисли за допустимо дипломатическо решение 17 години след атентатите от 11 септември 2001 година.

Примирието в края на Рамазана докара до подиуми на помиряване в селата и даже в центъра на Кабул. Но за момента талибаните отблъснаха протегнатата от Гани ръка.

Повишаване на залозите

Според сведения, които в никакъв случай не са били доказани публично, предишният месец в Катар специфичната пратеничка на Съединени американски щати за Южна Азия Алис Уелс се е срещнала с афганистански талибани, с цел да разиска вероятността за кротичък развой в Афганистан.

И по време на посещаване в Кабул през юли ръководителят на американската дипломация Майк Помпейо съобщи, че към този момент " има вяра ". " Много талибани схванаха, че не могат да завоюват на терен. Това е директно обвързвано със тактиката на президента Тръмп ", добави той.

В отговор Ашраф Гани благодари на Съединени американски щати и изрази мнението, че новата американска тактика е " трансформирала ситуацията ".

Според анализаторите задачата на неотдавнашните прояви на принуждение е да се показва мощ от страна на талибаните преди започване на договарянията. " Вече сме виждали това: бунтовници, които преди договаряния или преустановяване на огъня се пробват да вдигнат мизата ", удостовери в четвъртък министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис.

Но изправен пред продължителността на този развой, Доналд Тръмп наподобява демонстрира признаци на неспокойствие.

Според Ен Би Си американският президент би обмислил още веднъж концепцията - на която Пентагонът се опълчва изрично - да повери свързани със сигурността задания в Афганистан на Ерик Принс, брат на министърката на образованието Бетси Девос и създател на " Блекуотър ", компания на наемници, оставила мрачни мемоари в Ирак.

В момента в Афганистан има 14 000 американски бойци. Те са най-големият контингент в задачата на НАТО. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР