Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни

Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни ...

Стотици хиляди протестиращи срещу Доналд Тръмп в над двеста града в САЩ.


Година след като Доналд Тръмп положи клетва като президент, огромни протести се проведоха в редица американски градове, сред които и най-големите Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, съобщава БТВ.

Демонстрации имаше в над 200 американски града, а протестиращите бяха стотици хиляди. Само в трите най-големи града Ню Йорк, Чикаго и Лос Анджелис организаторите на демонстрациите твърдят, че участниците в тях са 400 хил.

В тях се включиха звезди на шоубизнеса като Упи Голбърг, Натали Портман, Виола Дейвис, Ева Лонгория, Скарлет Йохансон, Роб Райнър и Джейн Фонда.

Протестиращите изразяват недоволството си от политиката на Тръмп по различни въпроси, сред които имиграцията, абортите, правата на жените, на хомосексуалистите, бисексуалните и транссексуалните и др.

И докато протестите се провеждаха, Тръмп се опита да ги обърне в своя полза с публикация в „Туитър". В нея той каза, че днешният ден е отличен и насърчи хората да организират шествия, за да отпразнуват безпрецедентните исторически постижения и икономическите успехи в САЩ през последните 12 месеца.

„Безработицата при жените е най-ниската от 18 години", написа още в Тръмп.

Много от плакатите, които носеха демонстрантите, показваха, че те имат различни поводи да са недоволни от Тръмп. Някои изразяваха недоволство от предполагаемата некомпетентност на неговата администрация, а други от отношението му към жените и срещу неравенството между мъже и жени.

В много от градовете в демонстрациите се включиха членове на движението срещу сексуални посегателства и сексуалния тормоз „Аз също" (#metoo). На много места протестиращите припомняха, че тази година е важна и ще има избори за Конгрес в САЩ. „Властта е в урните", казаха някои от участниците в демонстрациите.
Бившият американски държавен секретар и кандидат за президент на демократите Хилари Клинтън приветства походите на жените.

Клинтън нарече в „Туитър" походите „завет за силата и издръжливостта на жените навсякъде".

Източник: cross.bg