Година след катастрофата край Своге, където загинаха 20 души, делото

...
Година след катастрофата край Своге, където загинаха 20 души, делото
Коментари Харесай

Година след катастрофата в Своге, крие ли още опасности пътят?

Година след злополуката край Своге, където починаха 20 души, делото не може да влезе в съда. За причиняване на гибел по несъобразителност на 20 души и на междинни телесни повреди на 8, на съд ще бъдат предадени шестима – измежду тях са шеф на компанията реализатор на пътя, началникът на асфалтовата база, шеф в пътната организация, както и водачът на рейса Григор Григоров, който е превишил скоростта с 13 км.

Част от роднините признават, че към момента чакат компенсациите си, оповестява BTV. Заради злополуката с поста си се разделиха трима министри: на районното минстерство Николай Нанков, на превоза Ивайло Московски и на вътрешните работи Валентин Радев.
Крие ли още рискове пътят?
„ Има и още един въпрос на какъв брой пътища се е случила „ фалшификацията ”. Прокуратурата съобщи преди ден, че не е тяхна работа да ревизират всеки веднъж. Но в случай че този път е причина за гибелта на хората поради корупция или други обстоятелства, би трябвало да се ревизират всички пътища ”, съобщи Настимир Ананиев, някогашен ръководител на транспортната комисия в Народното събрание пред BTV.
След трагичния случай край Своге беше изработен ремонт, който обаче още веднъж е недомислен. Тротоарът свършва в дерето и живеещите в региона би трябвало да вървят по пътя. На ден в региона минават към 3500 коли има и огромно придвижване на тирове.
Новата мантинела надали би спряла тир, само че рейс – като падналия в дерето – да, счита зам.-кметът на Своге Валентин Михайлов. Според него тя е много по-добра от остарялата – такива се употребяват за разделяне на магистрален път.
Според специалиста по пътна сигурност Алекси Стратиев е направено много за ремонта, само че е хубаво да се прегледат всички планински пътища и тези с доста завои.
Коланите – лекуването е говорене, надзор и профилактика.
Освен пътната настилка една от аргументите за многото жертви беше и непоставянето на защитни колани. От законодателна позиция има усъвършенстване, даже към този момент има санкционирани компании поради липса на колани в рейсовете, разгласи доктор инж. Русим Русимов, зам.-директор на Технотест АД.
„ Всички рейсове би трябвало към този момент да са с предпазни колани, те минават обзор на 6 месеца и се ревизират. Тези, които нямат, би трябвало да се спрат от придвижване. А старите рейс е належащо да се преоборудват. Има към този момент актове за такива, които нямат ”, изясни той.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР