Година преди президентските избори в САЩ взаимните претенции един към

...
Година преди президентските избори в САЩ взаимните претенции един към
Коментари Харесай

Импийчмънтът на Байдън и наказателното преследване на Тръмп като война на имиджмейкърите

Година преди президентските избори в Съединени американски щати взаимните искания един към различен на двамата претенденти за 45-ия американски президент, републиканеца Доналд Тръмп и сегашния президент, демократа Джоузеф Байдън, доближиха най-високата си точка.

Наскоро представителят и началник на републиканското болшинство в Камарата на представителите на Съединени американски щати Кевин Маккарти, по отношение на налични данни за корупция във висшите ешелони на американската администрация, разпореди започването на публично следствие като част от процедурата по импийчмънт против Байдън.

Както оповестява канала Fox News, президентът на Съединени американски щати е излъгал американците, че не знае нищо за бизнеса на фамилията си, което е получило минимум $20 милиона от чужбина.В отговор Белият дом, откакто оповестиха следствието против Байдън, сподели, че това е „ рискова политика в най-лошото й нейно проявяване ” и че републиканците не разполагат с нужните доказателства, с цел да стартират процедурата.

Обвинението за импийчмънт нормално осъжда лице за дейности, осъществени нелегално, т.е. в съзнателно закононарушение, без значение от злоупотребата с власт. В тази връзка подсещам, че съгласно федералния закон на Съединени американски щати за импийчмънт на най-висшето длъжностно лице на страната, съответната процедура би трябвало да бъде инициирана от Камарата на представителите на Съединени американски щати с нормално болшинство от гласовете.

В момента републиканците се нуждаят от 218 гласа от членовете на Камарата, с цел да съумеят да задействат процедурата за премахване на настоящия президент Джо Байдън. Ако републиканците в Камарата на представителите съумеят да обезпечат болшинство, тогава процесът за импийчмънт ще бъде прегледан от Сената на Съединени американски щати, където сенаторите служат в качеството на правосъдни заседатели.

За да отстранят президента от власт в Сената, републиканците би трябвало да обезпечат две трети от гласовете, което сега е на практика невероятно, т.к. От 100-те места в горната камара на американския Конгрес демократите имат 51 мандата, а републиканците, подкрепящи признаването на „ виновността на президента “, имат единствено 49.

Първият импийчмънт в американската история се случи през 1797 година, когато сенаторът от Тенеси Уилям Блаунт беше упрекнат в скрит план с британците.

Що се отнася до американските президенти, в цялата история на Съединените щати трима президенти са били подложени на импийчмънт от Камарата на представителите, само че и тримата по-късно са били оправдани от Сената, където обвиняването не е получило нужните две трети от гласовете.

За първи път това се случи през 1868 година Тогавашният американски президент Андрю Джонсън на процедура беше оневинен от Сената по делото за противозаконната оставка на военния министър.

През 1998 година президентът на Съединени американски щати Бил Клинтън беше подложен на импийчмънт по обвинявания в лъжесвидетелстване и възпрепятстване на правораздаването по отношение на историята с Моника Люински, а през 2019 година и 2021 година два пъти против Доналд Тръмп: през 2019 година - по обвинявания в корист с власт и възпрепятстване на правораздаването. и през 2021 година – за присъединяване в подстрекаване към протест. Във всички случаи президентите бяха оправдани и резервираха постовете си.

Вероятно по тази причина множеството американски специалисти са уверени, че републиканците няма да съумеят да завоюват импийчмънта на сегашния президент Джо Байдън.

И все пак, съгласно NBC, Белият дом е образувал работна група, „ с цел да отговори пламенно и нападателно на хипотетичните проекти на републиканците за импийчмънт на президента - демократ Джо Байдън “.

И по какъв начин може да се оцени това? Като несигурността на демократите по отношение на хипотетичната опция за импийчмънт на президента или като трезви планове на анализаторите на акцията на Байдън?

Мисля, че е второто. Тъй като формалният представител на американската администрация Карин Жан-Пиер сподели, че републиканците са инициирали импийчмънт, президентът съвсем не се притеснява; на 80 години той към момента е мощен и процедурата за възможен импийчмънт, съгласно нея, е лишена от безапелационни аргументи. Така тя разяснява обстановката.

Американски специалисти, с които съумях да беседвам за опцията за импийчмънт на президента от републиканското болшинство в Камарата на представителите на американския Конгрес, означиха, че възможностите са на практика нулеви. Дори републиканците да получат болшинство в Камарата на представителите, което съгласно тях също е малко евентуално, сенаторите демократи сигурно няма да дадат ход на делото.

Следователно демократите ще се опитат да употребяват целия този звук към импийчмънта в своя изгода, което е доста значимо поради неуверения рейтинг на Байдън. Между другото, някои специалисти са уверени, че инициирането на импийчмънт на Байдън като цяло е „ дело на демократите “, а някои републикански конгресмени, заради политическата си неначетеност и липса на опит, като цяло играят на „ демократичното поле “.

Вярвам, че Джо Байдън в тази обстановка е по-загрижен от възходящия рейтинг на главния си съперник Доналд Тръмп, в сравнение с от „ своя личен импийчмънт “.

Данните на Gallap American Institute of Public Opinion удостоверяват, че някогашният президент Доналд Тръмп продължава да господства в републиканските първоначални избори и е главният противник на настоящия президент на общите избори. Ако президентските избори през 2024 година се организираха през днешния ден, Тръмп щеше да победи Байдън с 52 % от гласовете.

Според изследване на Harvard-Harris, оповестено на 15 септември, Тръмп изпреварва Байдън с 45% против 40%, като решаващите 16% от гласоподавателите още не са създали своя избор.

Ръстът на „ желанията за Тръмп “ от американския електорат, по думите на анализатора на Washington Post Филип Бъмп, е парадоксално обвързван с 91 обвинявания, повдигнати против Тръмп по четири наказателни каузи. От негова позиция, 45-ият президент на Съединените щати надали ще получи ефикасна присъда затвор, без значение какви ще се окажат в последна сметка правосъдните решения, (Тръмп е изправен пред риска от 717 години затвор), само че Тръмп може да получи дивиденти от цялата тази „ затворническа шумотевица “. По мнението на анализатора, това се отнася както за парите, по този начин и за повишаването на известността му, апропо, освен измежду съидейниците, само че и измежду някои „ демократично мислещи ” американци.

Принуждавайки Тръмп да премине през процеса на арест в пандиза на окръг Фултън в Джорджия, където на някогашния президент са взети пръстови отпечатъци, измерени са височината и тежестта му и е фотографиран, по мнението на CNN, демократите са си създали неприятна услуга.

Като стана първият президент в историята на Съединени американски щати, хвърлен в пандиза и в този момент сниман в „ mugshot “ – публична затворническа фотография, Тръмп освен завоюва поддръжката на забележителна част от електората, даже в щатите, които обичайно гласоподават за демократите, само че и доста усили размера на даренията за предизборната си акция.

Както означават наблюдаващи на водещи американски издания, по-специално The Washington Post, анализаторите означават, че „ шоуто с ареста “ е доста ловко употребявано от екипа на някогашния президент. Тръмп, който трябваше да бъде оптимално унизен от тази процедура преди изборите през 2024 година, съумя да я трансформира в PR акция и даже да увеличи известността си.

Самият той разгласява фотография от пандиза и я придружи с надпис „ Никога не се предавай! “ По самодейност на предизборния му щаб интернет беше залят от сувенири със затворническата му фотография и този слоган. Тръмп, гледащ отдолу под вежди, към този момент е на всички места - на страниците на вестници и уеб сайтове, на тениски и даже чаши.

Арестът, претеглянето и фотографирането съществено се отразиха на ръстта на бюджета на акцията на Тръмп. Съгласно известието на Politico, той съумява да събере рекордна сума дарения - над 4 милиона $ - единствено за един ден. Същият, когато американците видяха някогашния си президент зад решетките. В идващите дни към тази сума бяха добавени още $3 млн. Общо за последните три седмици предизборният щаб на някогашния президент съумя да притегли съвсем $20 млн. дарения.

Но да се върнем на Байдън. След като ръководителят на камарата на републиканците Кевин Маккарти назова изследването на опцията за импийчмънт „ естествена стъпка напред “, сътрудниците на Белия дом прекараха ваканционния интервал през август в проучването на изказванията от членове на Републиканската партия.

Сътрудниците на Байдън преразглеждат и половия скандал от 1998 година сред президента - демократ Бил Клинтън и служителката на Белия дом Моника Люински. Според коментаторите на Fox News анализаторите на Белия дом считат тази обстановка за модел за това по какъв начин да се построи ефикасна отбрана и да се принуди Републиканската партия да поеме вероятните имиджеви вреди.

Припомням, че подготовката за възможни опити за импийчмънт стартира още през януари, т.е. в действителност от първия ден на съвещанията на новата Камара на представителите, в която републиканците имаха болшинство. Тогава екипът на Байдън включваше две дузини юристи, сътрудници на Конгреса и експерти по връзки с обществеността. Тяхната работа е отделена от останалите помощници на президента, с цел да не „ затънат в тънкостите на настоящите следствия “.

По думите на Newsweek, в този момент задачата на тази част от екипа е по-скоро по какъв начин да извлече най-голяма изгода от този развой, а не по какъв начин да се потуши самата процедура по импийчмънт, т.к. те са безусловно уверени, че импийчмънтът няма да получи болшинство в Сената.

Мнението на Джеймс Гарднър, професор по политология в Юридическия факултет на университета в Бъфало, наподобява забавно. Той не изключва, че импийчмънтът по самодейност на републиканците в Камарата на представителите, даже е станал без присъединяване на конгресмени от Демократическата партия, които биха желали да употребяват „ тази полемика като мотив за повишение на рейтинга на Байдън “.

Ситуационен разбор на акцията за президентските избори през 2024 година, обвързвана с нашумелите кавги в американското изборно поле, демонстрира, че както демократите, които желаят наказателно гонене на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, по този начин и републиканците, които започнаха процедура по импийчмънт против сегашния президент на Съединени американски щати Джон Байдън, осъзнавайки безполезността на процедурите по импийчмънт и наказателните каузи, преследват като основна цел да покачат рейтинга на своите претенденти в очите на гласоподавателите, осъзнавайки безсмислието на действителните последствия от преследването на претендентите.

И тук е мъчно да не се съгласим с оценката на протичащото се, дадена от съветския президент Владимир Путин на 12 септември на Източния стопански конгрес във Владивосток: „ Това демонстрира какъв брой е гнила американската политическа система, която не може да претендира на това, да учи другите на народна власт. “

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР