Година преди да инвестира 3 милиарда долара в закупуването на

...
Година преди да инвестира 3 милиарда долара в закупуването на
Коментари Харесай

Facebook е планирала да придобие Unity заедно с Oculus

Година преди да влага 3 милиарда $ в закупуването на Oculus VR, генералният шеф на Фейсбук Марк Цукърбърг е обмислял друга огромна договорка, търсейки метод да стане водещ водач в региона на виртуална действителност. Целта на Цукърбърг е била гейминг колосът Unity, чийто енджин е в основата на множеството видеоигри, продавани към сегашен ден.

Информацията се появи в новата книга „Историята на бъдещето“ на Блейк Харис. Главната тематика в нея ще бъде придобиването точно на Oculus, както и проблемите по тази договорка. Харис твърди, че по време на написването на книгата, той е работил интензивно с PR екипа на Фейсбук и е можел да прави постоянни изявленията с всеки от членовете. Неочаквано е получил достъп до цели 25 хиляди документа на компанията, 2 500 от които са имейли на Цукърбърг. От тези фокументи се е схванало, че Зук се е обръщал към някогашния шеф на Oculus Брендън Айриб, Шерил Сендбърг и други негови другари и сътрудници, обсъждайки опцията да закупи Unity. Но достъпът на Харис до тези документи бързо е бил лишен.

Според книгата, в имейл от месец юни 2015-та година, Цукърбърг аргументира приоритизирането на AR/VR наличието и сключването на първата договорка. Във Фейсбук тя е била известна под кодово име „Едно“, и триумфът ѝ би могъл да способства за привличането на колкото се може повече клиенти към новата VR платформа на Фейсбук. Това би било пагубно за конкуренцията. Сделката обаче не се е състояла и Unity към момента си е самостоятелна компания, която сега работи върху нов доста забавен план. Харис обаче извънредно разгласява в интернет един от имейлите на Цукърбърг:

„Ние сме уязвими от страна на мобилните платформи, тъй като Гугъл и Apple интензивно работят в тази област. От позиция на нужното време, ние би трябвало колкото се може по-скоро да създадем нашата платформа необятно разпространена… Колкото по-малко време изгубим, толкоз повече консуматори ще отнемем от конуренцията. Затова, нашата цел е не просто да сме положителни във VR/AR сферата, само че и да ускорим нейното въвеждане в бита. С това аргументирам желанието си да закупя тези компании и вместо да очаквам, имам намерение да влагам колкото се може повече в нея, освен това допустимо най-скоро.

Ако придобием Unity, тогава Android, Windows и iOS ще би трябвало в по-голяма степен да се преценяват с нея и с нейната поддръжка, тъй като в противоположен случай, техните екосистеми ще се срутен. Ние няма да им откажем незабавно и в допълнение ще решим до каква степен и каква поддръжка да им предложим. От друга страна, в случай че някой различен закупи Unity, има доста огромен риск да бъдем напълно изтикани от този пазар, изключително в случай че ако купувачът е враждебно надъхан към нас и реши, че не желае да ни съдейства„.

Фейсбук не желае да разяснява изтеклата информация. Но представител на издателството на книгата показа: „Не всичко в книгата е правдиво, само че се надяваме хората да запомнят, че бъдещето на VR не се дефинира от една компания, един екип, или даже един човек. Тази промишленост бе построена от доста пионери, които имаха вяра във виртуалната действителност, макар че възможностите им за триумф не бяха големи„.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР