Година на екстремни метеорологични събития и увеличаващи се доказателства за

...
Година на екстремни метеорологични събития и увеличаващи се доказателства за
Коментари Харесай

Климатичната криза на челно място сред рисковете на Световния икономически форум

Година на рискови метеорологични събития и увеличаващи се доказателства за световното стопляне са катапултирали сериозното състояние с климата на челно място в листата с проблеми, които тревожат международния хайлайф , написа английското издание " Гардиън ".

Ежегодният отчет за рисковете на Световния стопански конгрес стига до умозаключение, че за първи път в своята 15-годишна история околната среда заема първите пет места в листата с паники , които евентуално ще окажат огромно влияние през идващото десетилетие.

Борге Бренде, президент на Световния стопански конгрес, разяснява: " Политическият пейзаж е поляризиран, морското ниво се повишава и пожарите поради климата бушуват. Това е годината, в която международните водачи би трябвало да работят с всички браншове на обществото, с цел да се поправят и да дадат нов живот на нашите системи за съдействие, освен за краткосрочна полза, само че и за справяне с нашите надълбоко вкоренени опасности. "
 Горските пожари в Австралия са предвестител за бъдещето на планетата
Горските пожари в Австралия са предвестител за бъдещето на планетата

Ако температурите бъдат оставени да се покачат до рискови нива

След месец, в който в Австралия безотговорно бушуваха пожари, Бренде настоя, че има потребност от незабавни дейности .

" Имаме единствено доста дребен прозорец и в случай че не го използваме през идващите 10 години, ще страдаме ", акцентира Бренде.

В отчета на Световния стопански конгрес се споделя, че отстъплението от многостранния метод, който спомогна за справяне с финансовата рецесия от 2008 година, затруднява оправянето с общите световни опасности.

В отчета се споделя, че първите пет евентуални риска през идващите 10 години са:
Екстремни метеорологични събития с огромни вреди върху имуществото, инфраструктурата и загуба на човешки живот; Провал на смекчаването на климатичните промени и акомодацията от страна на държавните управления и бизнеса; Създадени от индивида екологични вреди и бедствия, в това число закононарушения върху околната среда, като петролни разливи и радиоактивно замърсяване; Голяма загуба на биологично многообразие и срив на екосистемата с необратими последствия за околната среда, което води до мощно привършване на ресурсите както за човечеството, по този начин и за промишлеността; Големи естествени бедствия като трусове, цунами, вулканични изригвания и геомагнитни стихии.
Докладът беше оповестен преди годишната среща на Световния стопански конгрес в Давос идната седмица, на която ще участват основните изпълнителни шефове на някои от най-големите и авторитетни компании в света. Въпреки огромния брой участници, които идват в Швейцария с частен аероплан, Световният стопански конгрес увери, че събитието в Давос щяло да бъде неутрално във връзка с климата.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР