Година и половина след първият протест жителите на столичния квартал

...
Година и половина след първият протест жителите на столичния квартал
Коментари Харесай

Протест под прозорците на кмета

Година и половина след първият митинг жителите на столичния квартал "Манастирски ливади-изток " още веднъж излизат на улицата. На 22 октомври в 12 часа хората се канят да блокират придвижването по улиците "Шарл Шампо " и "Боянски водопад ", където прочее живее и кметът на София Йорданка Фандъкова. Акцията към този момент е готова, само че към момента се чака разрешението на Столична община.

В случая жителите не стачкуват против следващия градеж или цялостната липса на детски градини в региона, а упорстват за за необятно публично разискване на всички проблеми "Манастирски ливади-изток ", което да се организира с присъединяване на кмета Фандъкова, на основния проектант Здравко Здравков, на зам.-кмета по превоза Евгени Крусев, районния кмет Николай Терзиев, както и в наличието на организацията "Спаси София " и представители на медии.

Основният проблем в "Манастирски ливади-изток " е, че всичко в квартала е частно, даже улиците. И въпреки да са означени на картата, прекосяването по тях не всеки път е допустимо. Всеки загражда каквото както е придобил - с бариери, с бетонни стени, с телени огради... Обществени места няма. Липсват тротоари, зелени площи, улично осветяване, детски градини, учебни заведения... Няма даже канализация. Общо взето всеки прави това, което финансовата му мощност разрешава. Пък и районното полицейско ръководство е на повече от 8 километра. Историята на "Манастирски ливади " в действителност е умалено копие на протичащото се в страната. Само допреди 16-17 години там е нямало никакви блокове - за което приказва и самото име. Според плануванаъа регулация в региона е трябвало да има здания за публично прилагане, зелени площи, учебни заведения и детски градини. Но до момента в който се разисква Подробния организационен проект и кадастралната карта всички общински парцели са минали в частни ръце.

Но може би най-нелепото тук е, че общината е прибрала по няколко хиляди лв. от всеки новодомец тук или общо няколко десетки милиона от покупко-продажби с парцели. Да не приказваме за постъпленията от строителните разрешителни. Само че в този момент управляващите се оправдават, че няма пари за една градинка или тротоар. Сякаш някой желае да дават от персоналните си средства...
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР