Година и половина след като бяха направени промените в Н-18,

Година и половина след като бяха направени промените в Н-18, ...

Борисов: Спорната част от Н-18 ще влезе в сила само при съгласие на бизнеса.


Година и половина след като бяха направени промените в Н-18, изпълнението им все още тревожи бизнеса, а ръководството на НАП и финансовият министър Владислав Горанов се принудиха да огранизират и публична кръгла маса по темата.

© Надежда Чипева Промените в данъчната наредба Н-18, с които се въвеждат нови изисквания към всички фирми, които използват софтуер за управление на продажбите (СУПТО), няма да влизат в сила, докато не се постигне консенсус с различните браншови организации по прилагането им. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов по време на заседанието на Министерския съвет в сряда. Премиерът поиска от Горанов всяка седмица да се среща с по една браншова организация и да "премахваш проблемите и притесненията им".

Печално известната наредба Н-18 на Министерството на финансите беше променена през лятото на 2018 г. с иначе добрата идея да се ограничат сивите плащания. Националната агенция за приходите (НАП) обаче създаде неясни текстове, които променя в ход до последно, а те засягат около 300 хил. фирми. Най-оспорваната част от правилата са свързани именно с ползвания от компаниите софтуер (СУПТО), като според наредбата ще могат да се ползват само лицензирани от данъчните подобни програми. Всеки сектор обаче използва различен тип софтуери, често и създадени от глобални компании, и пренастройването е неясно, скъпо и дори невъзможно. Други бизнеси пък вече са с инсталирани СУПТО, но срещат трудности при работата си с него, казват и че нямат достатъчно време да обучат служителите си, което е предпоставка за грешки. Преди дни имаше и срив в сървърите на НАП, продължил почти денонощие, а това създаде ново напрежение сред бизнеса, защото по новите правила сървърите блокират фискалните им устройства, ако те не предават информация към НАП повече от 24 часа и на практика много от големите търговски вериги трябваше да спрат продажби. Това пък отново постави въпроса дали приходната агенция има капацитета да поддържа системата си и дали с включването на всички търговци на режим подаване на информация през 5 минути към НАП няма да доведе до по-чести сривове на системата.

Абонирайте се за Капитал Четете неограничено и подкрепяте усилията ни да пишем по важните теми Недоволството на фирмите доведе до протести и въпроси към управляващите. Така Борисов обеща отлагане, а после Горанов даде още 6 месеца срок за въвеждане и доизглаждане на правилата.

"Няма да продължим напред, докато не постигнем консенсус с всички. Сега започват интензивни разговори къде и как трябва да бъде оптимизиран процесът така, че изпълнението на наредба Н-18 да не затруднява малкия и средния бизнес. Създадени са множество работни групи, които да отчетат спецификите на отделните бизнес процеси", заяви Горанов тази сряда. Той допълни, че по Н-18 трябва да бъде свършена още много работа и че "докато не се постигне пълно съгласие с отделните бизнес организации, няма да продължим напред".

"Искаме да премахнем черния или сивия сектор, но това не трябва да се отразява на малките и средните предприятия. Когато постигнете консенсус, с интензивни срещи всяка седмица с всяка съсловна организация, когато ги убедиш, тогава ще убедиш и мен", каза в заключение Борисов.

Сроковете в наредбата за ползващите СУПТО вече бяха удължавани на няколко пъти, като за последно това се случи в края на януари. След среща на Горанов с представители на ресторантьорския и хотелиерския бизнес прилагането на Н-18 в частта за софтуера беше отложено до 1 август тази година.

Източник: capital.bg