Година и половина преди парламентарните избори в Гърция правителството на

...
Година и половина преди парламентарните избори в Гърция правителството на
Коментари Харесай

Новартисгейт: Какви ходове прозират зад кулисите на скандала в южната ни съседка

Година и половина преди парламентарните избори в Гърция държавното управление на Алексис Ципрас провокира публично следствие против 10 някогашни топ политици - представители и на социалистите, и на консерваторите, които са били в ръководството на страната сред 2006 и 2015 година. Сред тях са двама някогашни министър председатели, актуалният гуверньор на централната банка Янис Стурнарас и гръцкият еврокомисар Димитрис Аврамопулос

Управляващите от СИРИЗА считат, че те са взели общо над 50 милиона евро подкупи от швейцарската фармацевтична компания " Новартис " и с дейностите си  са ощетили страната с най-малко 4 мрлд. евро.

След 19-часови диспути гръцките депутати взеха решение, че ще бъде търсена наказателна отговорност на забърканите в абсурда " Новартис гейт " политици. Премиерът Алексис Ципрас съобщи, че гърците имат право да знаят истината, а ръководителят на опозиционната " Нова народна власт ", която към този момент е първа полическа мощ в Гърция - Кириакос Мицотакис отвърна, че по този начин ръководещите желаят да изместят тематиката от значимите проблеми и дефинира обвиняванията като скалъпени.

Скандалът е свързан с показания на трима анонимни очевидци, разпитвани в Съединените щати от ФБР по отношение на неточни търговски практики от въпросната фармацевтична компания. Оказва се, че тези анонимни очевидци са с гръцки генезис и надлежно гръцкото държавно управление изиска информацията и за това доколко този скандал се отнася и за Гърция, доколко самата фармацевтична компания е имала сходни нелоялни търговски практики и доколко е взела участие в корупционни схеми в самата Гърция, напомни журналистът Иван Петрински , основен редактор на вестник „ Български вести ” в Атина, който счита, че премиерът  Ципрас употребява случая, с цел да дискредитира главния си политически конкурент и противник за сърцето на гърците - дясната партия „ Нова народна власт ”, откъдето са и част от забърканите в абсурда политици. Нито един един от разследваните по " Новартис гейт " не е от ръководещата партия СИРИЗА. Скандалът в този момент се притопля на процедура, тъй като това е значително обвързвано с идните избори следващата година в Гърция. Свързано е несъмнено с новите утежняващи живота на гърците правила и финансови ограничавания и рестрикции, които бяха въведени по време на ръководството на СИРИЗА в последните две години. От друга страна е обвързвано с непопулярността на самата партия на Ципрас и на ръководството му, тъй като съгласно последните социологически изследвания има една непрекъсната непрекъсната наклонност СИРИЗА да губи известност измежду гласоподавателите и сега опозицията в лицето на " Нова народна власт " печели с рекордна преднина от рода на 10-15%, което при гръцката изборна система значи, че " Нова народна власт " ще има безусловно болшинство в един идващ парламент. Така че сега господин Ципрас и хората към него употребяват абсурда значително, с цел да компенсират това закъснение в социологическите изследвания и отначало по някакъв метод да завоюват благосклонностите на гърците като трансферират от болната на хубавичко глава дефакто аргументите за финансовото и общественото положение на хората в страната.
Тихомир Безлов от Центъра за проучване на демокрацията също счита, че " Новартис гейт " е основан за политическа приложимост и употребява добре познати в южната ни съседка способи, които са ефикасни на фона на ширещи се корупционни практики: Не бива да оправдаваме като цяло гръцките ръководещи остарели елити. Защото там фактически имаме всички тези корупционни схеми, за които разясняваме в последните години - във военната промишленост, в банковия бранш, в това число и в опазването на здравето./.../ Това е един ефикасен инструмент в Гърция - да се нападат старите елити и практики.И Безлов, и Петрински са скептични за това, че следствието ще докара до ефикасни присъди:Гръцката правосъдна система в доста връзки е по-бавна от нашата и в доста връзки е обвързвана със старите политически елити. Не съм сигурен, че този политически скандал преди изборите ще докара до превръщане на доверието по отношение на СИРИЗА. Едно от нещата, които си заслужава да се каже е, че " Нова народна власт " доста дейно употребява националистическата вълна в Гърция. Включително и тези митинги, които виждаме против името на Македония. Ако наблюдавате процеса ще видите една организация, зад която стоят „ Нова народна власт ” и „ Златна зора ”, разяснява Тихомир Безлов, а Иван Петрински беше още по-категоричен:. Абсурдно е, тъй като това което научаваме в действителност е, че всичките обвинявания се градят върху изявления на трима анонимни очевидци. Те даже на са оповестени поименно. Въпросните анонимни очевидци са предпазени и по тази причина не се оповестяват имената им, само че тези показания в действителност са косвени. Те дават показания и упрекват тези десетима някогашни политици във взимането на подкупи, като не споделят, че те персонално са очевидци на сходни корупционни дейности, а че са чули за такова нещо от трети лица, тъй че това нито един съд няма да го одобри като съществено доказателство.

Повече по тематиката може да научите от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР