Година и осем месеца след идването си в Манчестър Хосеп

...
Година и осем месеца след идването си в Манчестър Хосеп
Коментари Харесай

"Сити" сломи "Арсенал" и спечели първа купа в ерата на Гуардиола

Година и осем месеца след идването си в Манчестър Хосеп Гуардиола завоюва първия си трофей в британския футбол. Воденият от испанеца " Манчестър сити " разруши " Арсенал " във финала за Купата на лигата с 3:0 и остави " артилеристите " с празни ръце.

Тримата футболисти с най-дълъг стаж при " жителите " Серхио Агуеро, Венсан Компани и Давид Силва се разписаха на " Уембли ", във край, който не остави подозрение кой е по-добрият тим. 85 671 фенове в храма на британския футбол видяха най-голямата разлика във заключителен мач от 2013 година насам, когато " Суонзи " победи " Брадфорд " с 5:0.

" Сити " завоюва Купата на лигата за пети път в историята си след 1969-70, 1975-76, 2013-13 и 2015-16. С пет оценки в тази конкуренция са още " Астън Вила ", " Челси " и " Манчестър юнайтед ", а най-вече купи има " Ливърпул " – осем. " Арсенал " пък загуби във финалния мач за шести път, нито един различен клуб няма повече изгубени дуели за този титли в британския футбол.

Това е и единствената купа в британския футбол, която Венгер не съумява да завоюва. За трети път френският управител на " Арсенал " губи финалния мач.
It`s all over in the #CarabaoCupFinal...

Sergio Aguero, Vincent Kompany and David Silva fire @ManCity to victory! pic.twitter.com/Nr45W6LW4m
— Carabao Cup (@Carabao_Cup) February 25, 2018

За Гуардиола това е десети извоюван край от 11 в треньорската му кариера. Единственото проваляне на каталунеца е през 2011 година за Купата на краля, когато " Барселона " отстъпи на " Реал " (Мадрид). Показателно е, че в последните шест финала, отборите на Гуардиола даже не са получили гол в мрежата си.

Последният път, когато това се случи беше точно на " Уембли " при 3:1 сред " Барселона " и " Манчестър юнайтед " през 2011 година

" Гражданите " започнаха по-активно и от първите минути постановиха своя жанр. Футболистите на Гуардиола задържаха трайно топката, само че при всеки комфортен миг търсеха пасове по посока вратата на " артилеристите ".

В продължение на няколко минути водачите във Висшата лига се задържаха трайно пред вратата на " Арсенал ", само че не съумяха да застрашат съществено Давид Оспина.

Първото чисто голово състояние се откри пред " артилеристите ", само че някак Пиер-Емерик Обамеянг пропусна на няколко метра от вратата. Габонският нападател получи отличен пас от Месут Йозил, само че не съумя да насочи мощен удар и топката беше блокирана от Клаудио Браво с крайник.

 Първото рисково състояние в мача беше на сметката на
© Reuters

Първото рисково състояние в мача беше на сметката на " Арсенал ", само че след пропуща на Обамеянг " артилеристите " не направиха нищо.

Вместо това " Сити " се възползва и в 18-ата минута излезе напред след шедьорът на Серхио Агуеро. Аржентинецът хитро подпря с тяло Шкодран Мустафи в борба за позиция, топката трансферира немския бранител, Агуеро напредна и с гръмък изстрел трансферира Оспина – 1:0.

За изпълнител №1 в историята на " жителите " това беше 199-и гол. Аржентинецът стигна 30 попадения през актуалната акция, а също така за първи в кариерата си се разписа във край.

 Гол №199 на Агуеро за
© Reuters

Гол №199 на Агуеро за " Сити " се оказа същински шедьовър.

Футболистите на " Арсенал " желаеха нарушаване против Мустафи, само че Крейг Поусън даже не прибягна до потребление на системата за видеоповторения. Реферът се съветва по радиото Нийл Суорбрик, виновен за видеповторенията, а той го извести, че не вижда нищо неправилно.

До края на първата част " Арсенал " по този начин и не съумя да стигне до ново чисто състояние за гол. " Артилеристите " имаха големи усложнения да провеждат играта, постоянно си подаваха безсмислено пред врататана Оспина, а никой от халфовете по този начин и не пое отговорност да изнася топката.

Тактиката на " Арсенал " се свеждаше до ритване на топката напред към Обамеянг.

След почивката обстановката на терена не се промени по никакъв метод. В първите пет минути " Арсенал " даже не съумя да мине центъра с топка в крайници, а " Сити " стегна обръча към Давид Оспина. Дори излизането на Фернандиньо поради травма не съумя да разтрои играта на " жителите ", на които всичко им се получаваше.

Футболистите на Венгер действаха без предпочитание, без самочувствие, като че ли чакайки просто да получат още голове.

Това не закъсня и в 58-ата минута " Сити " удвои преднината си. Илкай Гюндоган стреля от границата на наказателното поле, Компани подложи крайник и се разписа.

 Защитниците на
© Reuters

Защитниците на " Арсенал " с нормалните си изражения.

Седем минути по-късно ситуацията за " артилеристите " се промени от неприятно към трагично. Данило откри Давид Силва и испанският халф прати топката зад Оспина за трети път с компактен изстрел.

Едва при 0:3 " Арсенал " се престраши да огледа малко по-смело в предни позиции, само че съставът на " Сити " не изглеждаше подложен под напън. Атаките на " артилеристите " бяха по-скоро епизодични като един изстрел на Гранит Джака от към 25 метра. Влизането на Дани Уелбек за сметка на бранител също не оказа помощ изключително.

 В кариерата си Гуардиола има единствено един изгубен край, а в последните шест отборите му не са допускали гол.
© Reuters

В кариерата си Гуардиола има единствено един изгубен край, а в последните шест отборите му не са допускали гол.

Купата е първа за " жителите " през сегашния сезон и те резервират късмет да реализират исторически требъл. " Сити " отпадна от другия домакински шампионат Купата на Англия след изненадващо проваляне от " Уигън " преди няколко дни, само че води безапелационно във Висшата лига и е сигурен четвъртфиналист в Шампионската лига.

В историята на британския футбол единствено два клуба са постигнали требъл – първенец, притежател на Шампионската лига и една от двете купи на страната. Това са " Ливърпул " през сезон 1983-84 и " Манчестър юнайтед " през 1998-99.

След няколко дни, на 1 март, двата отбора още веднъж ще се изправят един против различен, този път в отсрочен мач от Висшата лига на " Емиратс ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР