Гневен материал относно предстоящите промени на разширената отговорност на производителите

...
Гневен материал относно предстоящите промени на разширената отговорност на производителите
Коментари Харесай

БСК използва Стига вече заради екотаксите за камиони и автобуси

Гневен материал по отношение на идните промени на разширената отговорност на производителите и въвеждане на продуктови такси за категориите за транспорт на повече от 8 пасажери и за транспорт на товари над 3,5 тона (категории M2, M3, N2, N3 и G, според член 149 от Закона за придвижване по пътищата) разгласява Българската стопанска камара (БСК) в обичайна си графа " Стига към този момент ".
БСК сложи няколко въпроса по отношение на идните промени, като един от най-важните за разширената отговорност е кой в действителност важи продуктова такса за стартиране на моторни транспортни средства в България – производителите им или хората и компаниите, които записват съответното транспортно средство в КАТ? " Практически, документът за платена такса е част от нужните условия за първична регистрация на автомобила. И всички лица (юридически и физически), регистриращи колите си, се оказват членове на организации по оползотворяване – може би към 100 хиляди. Не излиза наяве по какъв начин се управляват тези задължени лица ".
БСК смята и, че новата продуктова такса не трябва да се назовава " екотакса " - тъй като не касаела чистотата на въздуха, а отпадъците от моторното транспортно средство. Камарата показва, че " екотакса " има в Закона за запазване на околната среда и че събраните от нея приходи отиват в Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда (ПУДООС), само че Министерският съвет не е издал нужния административен акт, с цел да се случва това.
" Aко платените към ПУДООС продуктови такси се употребяват за планове по околна среда, финансирани от предприятието (общо към 3 млн. лева годишно), няма никаква изясненост какво става с останалите средства, в размер на към 50-60 млн. лева годишно. А с новите такси за камионите и рейсовете, сумите към този момент ще възлизат на над 90 млн. лева годишно. Няма съображение да се счита, че с разширението на обсега на продуктовите такси за камиони и рейсове обстановката би се трансформирала – ще бъдат събрани в допълнение към 25 млн. лева, за които никой в страната не би могъл да каже по какъв начин ще се изразходват за задачите на по-доброто ръководство на отпадъците от ИУМПС ", акцентират от БСК.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР