Гневът срещу гръцкото правителство се засили, след като хиляди домакинства

...
Гневът срещу гръцкото правителство се засили, след като хиляди домакинства
Коментари Харесай

В Гърция нараства гневът срещу правителството заради спиранията на тока

Гневът против гръцкото държавно управление се ускори, откакто хиляди семейства в столицата Атина останаха без ток, откакто изострен леден фронт, при който починаха четирима души, отстъпи, оповестява " Франс прес ".

Държавният оператор на електроразпределителната мрежа съобщи, че към момента работи за възобновяване на електричеството на към 3 500 семейства в няколко покрайнини в северната част на Атина.

Някои от най-тежките проблеми са в община Дионисос, където е оповестено изключително състояние.

Жителите, доста от които също по този начин са без течаща вода, оповестяват, че топят сняг за пиянство и готвене и охлаждат своята нетрайна храна навън.

" Никой няма да се прибере у дома, до момента в който токът не бъде възобновен до последния дом ", увери министър председателят Кириакос Мицотакис през вчерашния ден.

Остри рецензии бяха отправени през днешния ден и от левицата, и от десницата.

Левият всекидневник " Ефсин " написа, че отговорностите на Мицотакис са " написани в сняг ", до момента в който демократичният " Катимерини " упрекна страната, че " е взела половин век, с цел да разбере кой е виновен за подрязването на дърветата ".

Сред изтъкнатите критици е някогашният закостенял министър Стефанос Манос, който написа в туитър, че е бил без ток повече от три дни.

Мицотакис съобщи, че студеният фронт, наименуван " Медея " след митичната гръцка вълшебница на аргонавтите, е " един от най-тежките през последните 40 години " съгласно специалисти.

" В продължение на 36 часа валеше сняг в по-голямата зона на Атина и в това време имахме извънредно мощен вятър... на всеки две минути дърво падаше по електропроводи ", сподели той.

Четирима души починаха по време на студения фронт, който се реалокира през уикенда, и удариха столицата от понеделник нататък. Три от тях са починали на остров Евия покрай Атина и един на остров Крит.

Кметовете на Гърция упрекнаха мрежовия оператор, който е очакван за приватизация, че е развалил реакцията си при изключителната обстановка.

Но чиновниците признават, че бюрокрацията и локалната съпротива рутинно усложняват напъните за предприемане на превантивни дейности.

" Не е толкоз елементарно да се режат дървета, има локални митинги ", сподели Димитрис Папастергиу, началник на централния съюз на гръцките общини, пред държавната телевизия ERT.

Една елементарна процедура за разчистване на река от мъртва дървесина може да отнеме шест месеца или повече заради бюрократични условия, добави той.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР