GM изтегля още превозни средства с надуватели на въздушни възглавници Takata, които могат да експлодират

...
General Motors съобщи във вторник, че изтегля почти 900 превозни
Коментари Харесай

General Motors съобщи във вторник, че изтегля почти 900 превозни средства по целия свят, тъй като надуването на въздушната възглавница, произведено от Takata, може да експлодира, като потенциално удари шофьорите ипътниците с остри метални фрагменти.

Включените превозни средства са 767 модела от 2013 г. на Chevrolet Camaro, Sonic и Volt; и Buick Verano, в Съединените щати; плюс още 101 в Канада (включително Chevrolet TRAX) и 46 в други страни.

През май помпата за надуване на въздушната възглавница на водача на Chevrolet Camaro от 2013 г. в Бразилия се спука при задействане, според документи от Националната администрация за безопасност на движението по пътищата.

Дилърите ще заменят модула на въздушната възглавница от страната на водача безплатно, каза NHTSA.

Милиони превозни средства с въздушни възглавници от Takata, вече фалиралия японски производител, вече са изтеглени. NHTSA каза, че продължителното излагане на висока топлина и влажност кара тези въздушни възглавници да експлодират при разгръщане.

Въздушните възглавници Takata причиниха най-малко 26 смъртни случая в Съединените щати и оставиха повече от 400 пътници с наранявания, включително ослепяване и осакатяване. Това е и най-голямото изтегляне на автомобили в историята.

През 2020 г. американският производител на автомобили похарчи 1,2 милиарда долара за подмяна на въздушните възглавници Takata в 7 милиона автомобила.

Въпреки това GM оспори необходимостта от изтегляне за четири години преди 2020 г. Той твърди, че неговите тестове са показали, че въздушните възглавници в тези допълнителни превозни средства, които имат различен вид надувател от устройствата в по-ранното изтегляне, не представляват заплаха след вече беше изтеглил 800 00 коли.

Крис Айзидор от CNN допринесе за този доклад.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР