Глутница вълци, вероятно дошли от Турция, нападат земите около Малко

...
Глутница вълци, вероятно дошли от Турция, нападат земите около Малко
Коментари Харесай

Анадолски вълци вършеят край Малко Търново (СНИМКИ 18+)

Глутница вълци, евентуално пристигнали от Турция, атакуват земите към Малко Търново. От десетина дни хищниците обикалят на към 5 км от града и са умъртвили бикове и телета. Предпазливите зверове непрекъснато се измъкват от мушката на ловците, оповестява „ Труд “. За по-малко от седмица те са удавили 12 крави и 400-килограмов расов бик. Въпреки това досега публично няма сигнал за изядено домашно животно, сподели кметът на Малко Търново Илиян Янчев.

Походите на глутницата към стопанствата с животни обаче са снимани от камерите на прилежащото ловно стопанство „ Гогово нивище “ денем. Обяснението, че са станали по-смели, защото сега отглеждат дребните си и се постановат да убиват по-често.
Според ловци вълците може да са пристигнали от южната ни съседка, защото преди години в европейската част на Турция били разселени над 100 хищника, отгледани в развъдници в Анадола. Заради липса на местообитания обаче те пристигнали у нас. А в този момент поради оградата по границата не могат да се върнат.



„ Дори по асфалта излизаха и вървяха на глутници. Беше ужасно – бяха нападали сърни, елени, овце. Ние, ловците, малко ги понамалихме. Но откогато се направи оградата, евентуално обикалят и не мога да се върнат на юг “, описа ловецът с опит в местността Васил Терзийски.



По думите му вълци има на всички места и в цялата страна са ужасно доста. „ На избрани места са злина. Ловците изпитват компликация да вземат разрешителни за лова им и в последните години хищниците доста се усилиха “, добави той.

Тенденции
Отстрелват по 30 животни на година
От 2008 година насам се отстрелват по 30 вълка годишно, описа пред „ Труд “ Невен Каравасилев, експерт по ловното стопанство към ловно-рибарското сдружение в Бургас. През 2001- ва година в местността „ Босна “ в Странджа планина той персонално отстрелял вълчица – нещо, което било изключителна необичайност за това време, споделя авджията.
Оттогава обаче популацията на вълци почнала да пораства и сега българската била най-устойчива в Европа.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР